Varya Akulova je na svet prijokala leta 1992, v naročje sta jo stisnila ukrajinska učiteljica in upokojeni cirkuški akrobat. Starši so imeli oči le za njo; leta pozneje je postala svetovno znana. Že številni so bili v njihovi družini zelo močni, skoraj nadnaravno, toda ona je presegla vse. Že pri treh mesecih so opazili, da je drugačen otrok, shodila je mnogo prej, pri enem letu pa je imela v rokah neverjetno moč.

Varya Alkulova

(Foto: Profimedia)

Z Varyo smo se ekskluzivno pogovarjali za naš spletni portal. 

Namesto v vrtec kar v cirkus

Deklica je rasla in se očetu pridružila pri nastopanju. Celo v cirkus so jo sprejeli zaradi gimnastičnih in akrobatskih sposobnosti. Medtem ko so drugi otroci pri petih letih hodili v vrtec, je ona nastopala v cirkuški areni in osvajala množice gledalcev z neverjetno močjo. Pri sedmih je bila že tako močna, da je lahko nosila očeta naokrog. Pri osmih je lahko dvignila štiri otroke naenkrat, obenem pa je postavila svetovni rekord.

Čeprav bi pomislili, da ji je slava prinesla bogastvo, je žal njena družina v Ukrajini zelo težko živela. Potovali so po vsem svetu, da bi zaslužili, a je bil dnevni izkupiček le osem evrov. Preden so odšli na turnejo, so živeli v skromnem stanovanju nad barom, hladilnika si niso mogli privoščiti, imeli so le eno kuhalno ploščo. Pravzaprav tudi lastne kopalnice niso imeli, ampak so uporabljali kar tisto v baru.

Oče se je trudil, da je Varya jedla zdravo, kar je bilo resnično zdravo. Imela je predpisano dieto, predvsem pa je njen jedilnik vseboval kruh in testenine. Deklica je rasla, pridobivala težo in postajala iz dneva v dan močnejša.

Poglejte, kakšen je najmočnejši deček na svetu danes!

Končno so si lahko privoščili boljše življenje

Toda ni bila le močna, bila je zelo bistra. Pri treh je že znala brati, kot učenka pa je osupnila učitelje in starše, kako nadarjena je pri matematiki.

Pri njenih devetih letih so končno s privarčevanim denarjem kupili stanovanje in bili so presrečni, ker imajo nekaj svojega. Končno so se lahko pohvalili z dvema sobama in hladilnikom. Še naprej je pod nadzorom očeta pridno trenirala, telovadnico so uredili kar doma.

Novica o močni deklici se je razširila po vsem svetu in pri 14 letih je postavila nov rekord. Dvignila je lahko kar 350 kilogramov težko utež in si s tem prislužila naziv najmočnejšega dekleta na svetu. Moč je resnično podedovala po očetu, dedku, pradedku in prapradedku.

Nekateri niso bili navdušeni

Marsikoga je zanimalo, ali se lahko pri tako težkem dvigovanju deklica poškoduje. Toda oče je poskrbel, da je zmanjšal tveganje. Nekateri so celo kritizirali njeno početje, kako jo starši vzgajajo. Naletela je tudi na komentarje, da takšna moč pripada le moškim, da bi se morala raje naučiti kuhati in šivati. Drugi so celo dvomili, da gre za prevaro, zato so starši dokazali nasprotno. Na zdravniških pregledih so ugotovili, da ne jemlje nikakršnih poživil. Večkrat so jo pregledali tudi, da so se prepričali, da vsa ta moč ne škodi dekletovemu telesu.

O njej so posneli tudi dokumentarni film Najmočnejši otrok na svetu in prikazali, kako trenira.

Prenehala je nastopati

Leta 2007 je Varya dobila sestro Barbaro, ki je sledila stopinjam starejše sestre in bila prav tako močna. Pri petih je deklica lahko dvignila svojega očeta in postala je del družinskega cirkusa. V središču ni bila več Varya, temveč Barbara, in počasi se mediji niso več zanimali za najmočnejše dekle na svetu.

Varya se je odločila za študij in prenehala je nastopati. Kot 26-letnica se je hkrati zakopala v knjige in sprejela delo športne učiteljice. Ni ji žal, da je imela takšno otroštvo. Nikoli ni jemala poživil, le vitamine, in resnično si želi, da bi bila višja, recimo 190 cm, in da bi tehtala več kot 100 kg. Zanimivo, kajne?  

Desetletnega britanskega dečka poučuje univerzitetni profesor matematike, saj njegovo znanje močno presega sposobnosti vrstnikov. Starše skrbi, da za dečka niti višješolsko izobraževanje ne bo dovolj velik izziv.