Starši z Danske so na internetu objavili, kaj se jim je pripetilo v hčerkinem vrtcu. ''Nekatere od starejših vzgojiteljic v vrtcu so moji ženi predlagale, da bi morala hčerko oblačiti v obleke in naj ji lase spneva lase z lasnico, tako da drugi otroci vedo, da je deklica.'' To so ji dejali, ko je v vrtcu pobrala starejšega sina. Jessica se je odločila, da reagira na takšne pripombe po svoje. Iz papirja je izrezala pentljo in jo dala deklici na glavo, preden jo je pustila v vrtcu.

Z zgodbo je mama navdušila na internetu, tudi prijatelji so starše podprli. Deklico pač oblačijo v oblačila, ki jih je nosil prej njen starejši brat. Dejansko pa to ne pomeni, da je ves čas v modrih oblačilih, ampak v takšnih, ki so nevtralne barve. Večino stvari so kupili, še preden so izvedeli, katerega spola bo njihov prvi otrok.

Sadie-Avalon Stonehouse iz Kanade je na družbenem omrežju in medijem zaupala zgodbo, ki se je pripetila njeni hčerki Loli v vrtcu. Oblečena je bila namreč v poletno obleko na naramnice, kar ni po pravilih.

How my wife dressed our daughter the day after the teachers at daycare told her we should really be dressing her more like a girl. from r/daddit

Kupujete sinu le modre majice, hčerki pa rožnate? Se vaš sin igra le z avtomobili? Vaša hčerka pripravlja čajanke, oblači punčke? Ali pa ste presegli stereotipno ločevanje med spoloma?

Ženska – angel družine?

Kljub temu da mnogi posamezniki in organizacije poskušajo izkoreniniti neenakopravnost med žensko in moškim, je še na mnogih področjih prisoten duh predsocialističnega obdobja, v katerem so bile ženske prikovane za štedilnik, v času socializma pa so jih naenkrat ''izstrelili'' iz doma.

V preteklosti so žensko primerjali z angelom doma, kraljico družine in posebno odposlanko. Toda, ali se je mama, ki je bila hkrati kuharica, perica, ljubeča žena, resnično tako počutila? Še naše prababice in babice se spomnijo nadvlade moža in očeta, ki je poskrbel, da družini ni ničesar primanjkovalo in prav zato se je od ženske pričakovalo, da je ponižna, krotka in potrpežljiva. Danes takšni pogledi na razdelitev dela, odnose med možem in ženo ne funkcionirajo več, kljub temu pa majejo tla sodobnim karieristkam, materam, ki se s slabo vestjo odpravljajo v službo in premišljujejo, kako bi čim več časa preživele z družino. Postale so enakovredne moškim – služijo kruh, primarno vlogo matere so nadgradile z uspešnim povečevanjem tako ekonomske kot politične moči.

Da je bogata zgodovina glavni krivec, da so bile ženske vedno vsaj korak za moškimi, priča tudi šolanje iz srednjega veka. Takrat so začeli množično ustanavljati šole za duhovnike, ženske pa so ''pošiljali'' v zakon. Že od desetletnih deklic so zahtevali, da se obnašajo čim bolj odraslo. Vse je bilo usmerjeno le k dečkom, poskrbeli so za njihovo visoko izobrazbo, za njih so pisali in tiskali knjige, za deklice pa so morale poskrbeti samo mame.

So deklice že od nekdaj oboževale rožnato barvo? No, zgodovina pravi drugače ...

Prelomno je bilo 17. stoletje, ko je Saint Cyr madame de Mainten postal ustanova tudi za dekleta in z leti jih je nastalo še več, kmalu so dobili mešane šole. Danes je izobraževanje dostopno in obvezno tako za dekleta kot fante, izbirajo lahko med različnimi študiji, odločajo se lahko med različnimi karierami.

Deklica in avtomobili

Anketa med dijaki je pokazala, da se je 73 odstotkov fantkov najraje igralo z avtomobili, vlaki in kockami, 67 odstotkov deklic pa s punčkami, malo manj pa družabne igre. Fantje so potrdili dejstvo, da se najraje podijo za žogo, dekleta pa uživajo v bolj umirjenih igrah. Prav tako si v knjižnici izposojajo drugačne knjige, fantom so bližje detektivke, viteški romani, listajo znanstvene in tehnične revije, dijakinje pa sanjajo o romantičnih ljubeznih iz knjig, si kupujejo in med sabo menjavajo razne najstniške revije o modi, utripih iz sveta filma in glasbe. Še vedno fantje v filmih iščejo napetost, brutalnost in nasilje, 60 odstotkov jih najraje gleda pustolovske in detektivske filme, malo manj komedije. Dekleta si najraje zavrtijo ljubezenski film in seveda kakšno telenovelo.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Ste kot starši presegli prepričanje, da fantki ne smejo jokati in pokazati svojih čustev? Ali so solze dovoljene samo ''nežnejšemu'' spolu? Ste svoji hčerki kupili plastični ali leseni avto in jo na sprehodu učite prepoznati modele pravih? Se s svojim sinom kdaj usedete za mizo in hranite plišaste igračke, jim postrežete čaj? Učite tako hčerko kot sina, da mora za sabo pospraviti igrače? Ali mame prenašate svoje kuharsko znanje tako na sina kot hčerko v enaki meri?

Vse te malenkosti štejejo in če boste že od prvega dne hčerko enakovredno vzgajali kot sina, lahko marsikaj pripomorete, da se neenakopravnost iz družbe popolnoma izkorenini. Poskušajte se že doma izogniti stereotipom – ločevanju na ''žensko'' in ''moško'' delo. Če se vaša hčerka želi naučiti, kako se zamenja žarnica, ji to tudi omogočite. Izognite se patriarhalnim odnosom, razporedite gospodinjska dela med vse družinske člane enakovredno, ne glede na spol. Podprite jih pri njihovih odločitvah, pa čeprav bo mogoče hčerka izrazila željo, da postane računalniška programerka, sin pa bo sanjal o tem, da bo frizer. Začnite že pri primarni socializaciji, bodite kot starši svojim otrokom zgled – dokončno na vseh področjih zrušite neenakopravnost med žensko in moškim!

Očka in sin za božič

(Foto: Profimedia)