Novorojenček

(fotografija je simbolična) (Foto: Thinkstock)

 

Dojenčki se rodijo brez zob, toda deklica iz Perugie, ki je na svet prijokala po naravni poti, je redek primer. Pri njej so že ob rojstvu v ustih opazili dva spodnja sekalca. To se zgodi pri 2 otrocih na 10.000. Zdravniki so takoj poiskali nasvet pri oralnem kirurgu, mamico pa so podučili, kako naj doji, da ne bo prišlo do poškodb dojke, bradavic in dekličinih zob.

Mamica in deklica se sicer počutita dobro.

Rodil se je dojenček, noseč z dvojčkoma.

O tem, kako izraščajo mlečni zobje, kaj storiti, če eden ne zraste, kaj narediti, če se otrok močno udari v mlečni zob ali si poškoduje stalnega, smo se pogovarjali z zobozdravnico Uno Merlak Ronko.

Novorojenček z zobmi

Dojenčki se rodijo brez zob, redki pa se rodijo z enim ali več. V takem primeru gre za prezgodnje izraščanje mlečnih zob. Mlade mamice se tega najbolj bojijo, saj jih lahko dojenček med dojenjem ugrizne v prsi. Če prehitro izrasli zob povzroča rane in bolečine materi ali otroku, zobozdravnica meni, da je smiselno tak zob odstraniti.

Dojenček začne po navadi dobivati prve mlečne zobe med šestim in devetim mesecem, najprej spodnje in nato zgornje sekalce. Vendar to ni pravilo, saj je rast prvih mlečnih zob odvisna od posameznega otroka, narodnosti in rase. Starši se obremenjujejo s tem, kdaj je izrasel določeni mlečni zob in si vse natančno beležijo, toda zapomniti si morajo le vrstni red izraščanja. Z njim se lahko predvidi večje število zob kot običajno, ali odsotnost zobnih zametkov.

Nekaterim malčkom zrastejo vsi mlečni zobje, razen enega. Ne tuhtajte, ali je malček padel, ali si je pri tem potisnil zob globlje v dlesen, ali je zametek za mlečni zob sploh prisoten. Počakajte nekaj časa in če še vedno ne bo zrasel, obiščite zobozdravnika. Če bo nujno, bo malčku napisal napotnico za slikanje zob.

Udarec v zobe

Mlečni zobje se, nasprotno od stalnih, ne okrušijo, temveč premaknejo globlje v dlesen. Ker je poškodovana zobna meča oz. pulpa, ponavadi zob spremeni barvo. Priporočljivo je, da otroka po udarcu v zob odpeljete na pregled k zobozdravniku, kajti on lahko oceni, ali je bil udarec močan. Odločil se bo, ali bo potrebno zob odstraniti ali ne.

''V primeru, da mlečni zob predčasno izpade, na primer zaradi zbitja zoba ob poškodbi, se lahko izraščanje stalnega zoba upočasni,'' razlaga zobozdravnica Una Merlak Ronko.

Ker so otroci zelo aktivni, se lahko hitro pripeti, da si pri padcu okrušijo ali celo zlomijo stalni zob. Takrat morate hitro reagirati in odlomljeni košček zoba shraniti v fiziološki raztopini. Če je trenutno nimate pri roki, lahko to storite v mleku. Ne pomislite, da bi zlomljeni zob kakor koli čistili, nujno ga odnesite k zobozdravniku. Manjši odlomljeni košček zoba se lahko pritrdi, če pa se je odlomil večji, je včasih potrebno dodatno zdravljenje.

Po drugi strani pa nekaterim otrokom zaradi pomanjkanja prostora stalni zobje zrastejo zraven mlečnih. Če mlečni kljub na novo zraslemu stalnemu trdno vztraja v ustni votlini, ga mora zobozdravnik izpuliti.

Čiščenje zob z žvečenjem

Mamice so prepričane, da morajo dojenčku, ki že uživa gosto hrano, čim večkrat ponuditi skorjico kruha in krhlje jabolka, kajti le tako bo imel zelo močne mlečne zobe. Toda zobozdravnica razlaga, da trša hrana, oz. taka, ki ne vsebuje sladkorja, pomaga pri mehanskem čiščenju zob, saj se z izločanjem sline med žvečenjem zmanjša kopičenje zobnih oblog. Na ta način se lahko učinkovito prepreči nastanek zobne gnilobe.

Svetuje, da starši začnejo s čiščenjem zob takoj, ko v dojenčkovih ustih zagledajo prvi zob. Prve mlečne zobe lahko sprva samo drgnete z vlažno pleničko, kasneje pa z mehko otroško zobno krtačko. Otroško zobno pasto lahko otrok začne uporabljati, ko zna izpljuniti.

Med starši je razširjena napačna informacija, da se lahko otrok zastrupi, če pogoltne za grah veliko količino paste. Zobozdravnica razlaga, da je strupeno, če otrok, težek približno deset kilogramov, pogoltne vsebino celotne zobne paste (45 g). V tem primeru naj spije mleko, nato ga odpeljite na pregled k pediatru.

''Obarvanost mlečnih zob je lahko posledica različnih dejavnikov, največkrat zobne gnilobe, redkeje poškodb, motenj v razvoju zob ali uživanju določenih zdravil,'' pravi Una Merlak Ronko. Še vedno velja pravilo, da si mora otrok tudi ponoči po zaužitju sirupa splakniti zobe z nekaj požirki vode. Pretiravanje s sladko hrano in pijačo, ki se lepi na zobe, tudi ni priporočljivo. Kot starši morate vztrajati, da si otrok pred spanjem vedno umije zobe in da zvečer ne pije sladkanega čaja po steklenički, temveč samo vodo.

Mlečni zobje

(Foto: Thinkstock)