Po poročanju spletnega portala Bebac.com je Tijana težka 3.560 g in velika 54 cm. Deklica je zdrava, mirna, na glavi ima črne lase. Je pa pravi mali čudež bolnišnice dr. Dragiše Mišković na Dedinju, saj se je rodila s sprednjima dvema zoboma. Celo rasteta ji zgornji sprednji zob in spodnja štirica.

Novorojenček

(fotografija je simbolična) (Foto: iStockphoto)

Mamica in očka sta fenomen ovekovečila s fotografijo, s prijatelji in zaposlenimi v bolnišnici pa so se na ta račun šalili. Ko dojenček ni bil ob njej, so dejali, da je že v vrtcu in uživa svoj prvi obrok - pleskavico. Prve dni po rojstvu sta se zoba zelo malo videla, nato pa sta ji zrasla in sčasoma je začela uporabljati silikonski nastavek za dojenje.

Takšen primer je resnično redek in včasih te zobke celo odstranijo, ker obstaja možnost, da se dojenček z njimi zaduši, če izpadejo, ker nimajo močnih korenin.

Doc. dr. Nedo Čutura je povedal, da se v svoji praksi ni srečal s takšnim primerom. Prisoten je bil pri od 12.000 do 15.000 porodih in nikoli se ni rodil dojenček z zobmi.

O takšnem pojavu smo se pogovarjali z zobozdravnico Uno Merlak Ronko. Dojenčki se rodijo brez zob, redki pa se rodijo z enim ali več. V takem primeru gre za prezgodnje izraščanje mlečnih zob. Mlade mamice se tega najbolj bojijo, saj jih lahko dojenček med dojenjem ugrizne v prsi. Če prehitro izrasli zob povzroča rane in bolečine materi ali otroku, zobozdravnica meni, da je smiselno tak zob odstraniti.

Dojenček začne po navadi dobivati prve mlečne zobe med šestim in devetim mesecem, najprej spodnje in nato zgornje sekalce. Vendar to ni pravilo, saj je rast prvih mlečnih zob odvisna od posameznega otroka, narodnosti in rase. Starši se obremenjujejo s tem, kdaj je izrasel določeni mlečni zob in si vse natančno beležijo, toda zapomniti si morajo le vrstni red izraščanja. Z njim se lahko predvidi večje število zob kot običajno, ali odsotnost zobnih zametkov.

Charlotte in Olivia sta sestri, ki sta spočeti v razmaku 10 dni. Njuna mama je zanosila, ko je bila že noseča z eno izmed njiju, kar je zelo redek pojav.

Dojenček

(fotografija je simbolična) (Foto: iStock)