Nosečnost

(Foto: iStock)

Bil je točno 41. teden, po ultrazvoku ponovno preveč plodovne vode in prevelik plod. 'Natehtali' so ga 4780 g, sledila je nujna sprožitev poroda s svečkami.

Po prvi svečki nič ...

Na oddelku so mi ob 11-ih vstavili prvo svečko. In me takoj dali v porodno sobo in na CTG. V osmih urah se ni zgodilo popolnoma nič. Kriki mamic, ki rojevajo, in jok novorojenčkov – vse to me je počasi spravljalo ob živce. Jaz pa sem bila v istem stanju skupaj s CTG-jem.

PREBERITE ŠE: Močno je snežilo, ko sem drugič rodila. Pred porodom sem bila prepričana, da me nič ne more presenetiti. Oh, kako zelo sem se motila ...

Po drugi svečki nič ...

Po osmih urah so mi vstavili drugo svečko. V upanju, da bo ta zmehčala maternični vrat, sem naprej poslušala krike mamic in jok dojenčkov. Spet nič.

Po tretji svečki akcija ...

Zjutraj ob pol petih naslednji dan so mi vstavili tretjo svečko. Do 9-ih brez sprememb. Nato se je začel vrat mehčati in jaz odpirati. Kmalu je sledila prva doza umetnih popadkov, na 'minimalcu'. Hitro smo prišli do tega, da sem bila odprta 8 cm in nova povišana doza umetnih popadkov me je zadnje pol ure ubijala. Od bolečin: jok, stiskanje s pestmi, kriki, tudi kakšna kletvica, potenje, počutje je bilo grozno.

PREBERITE ŠE: Nova ovira. Umrla je teta in tisti večer po pogrebu pristanem v porodnišnici. Predčasni popadki v 31. tednu. S solzami v očeh upam, da to noč še ne bom rodila, saj moja pikica še nima razvitih pljuč. 

Glavica zunaj ... panika

Ko se je porod začel, sem uporabila vse moči za iztisk in seveda krike. Glavica je bila zunaj. Nato je pulz padel in panika. Okrog mene je bilo polno babic, zdravnikov, sester in pediater. Jaz sem bila v paniki brez moči, nato pa sem pomislila na otroka, kako je njemu hudo in se prisilila, da sem zbrala moč. Dvakrat ali trikrat bom potisnila, sme pomislila, in sonček bo zunaj. In res, veliki fant je bil zunaj, lep in zdrav.

Ko so povedali, da je velik 54 cm in ima 4650 g ter obseg glavice 37 cm, sem se čudila, kako sem ga sploh lahko spravila ven po naravni poti. In ja, če bi bil on prvi otrok, se verjetno zaradi vseh bolečin ne bi več odločila za otroka.

Če tudi vas doma razveseljujejo navihanci in želite anonimno deliti z nami ter našimi bralci svojo porodno izkušnjo, vas prosimo, da nam jo pošljete na elektronski naslov urednistvo@bibaleze.si ali skupaj z zasebnim sporočilom na Facebooku Bibaleze.si.