Novopečeni starši se želijo prvega otrokovega dneva spominjati večno, zato nastanejo številne fotografije. Pomembno je, da tistega, ki fotografira, opozorite na ključne otrokove trenutke, ko pokuka na svet. 10 najlepših fotografij se preprosto mora znajti v prvem otrokovem albumu, ki ga boste leta in leta listali in se spominjali nepozabnega dneva …

Zaradi vznemirjenja, utrujenosti in hormonov je mami težko spomniti se vsega, kaj se je zgodilo z njenim dojenčkom prvo uro po rojstvu. Znanstveniki trdijo, da je prvih 60 minut v novorojenčkovem življenju neverjetnih in polno novih dosežkov.

Švedi so tako posneli 28 dojenčkov takoj po rojstvu. Njihovo vedenje v prvih 60 minutah so podrobno analizirali in objavili v časopisu Acta Paediatrica.

0. minuta

Dojenček močno in glasno zajoka. Ta jok pomaga dojenčkovim pljučem.

2. minuta

Po jokanju dojenček preživi minuto v sproščanju in se drži maminih prsi. To je prvo 'cartanje'.

2,5. minuta

Dojenček se začne zbujati, prvič odpre oči in začne premikati glavo ter usta.

8. minuta

Dojenček je že aktiven, oči ima odprte že več kot pet minut. Začne naraščati zanimanje za svet okrog njega, opazuje mamin obraz in prsi, pokaže, da je lačen. Proizvaja simpatične zvoke in premika roke proti ustom.

18. minuta

Utrujen je od vseh aktivnosti in sedaj počiva.

36. minuta

Spočit je pripravljen na nadaljevanje. Lakota postaja vse večja in dojenček se obrača proti vonju, ki prihaja iz maminih prsi.

62. minuta

Dojenček je in dobiva majhne količine kolostruma.