Posnetek dojenčka, ki stoji na ograjici posteljice, že nekaj časa kroži po svetovnem spletu. Nekateri pravijo, da do zdaj niso videli česa bolj strašnega, drugi menijo, da to ni nič čudnega.

KAKO PREPREČITI LJUBOSUMJE IN NAGAJANJE?

V družino se lahko zelo hitro prikrade ljubosumje, prepiranje, nagajanje … če starejšega otroka odrivate stran, ko dobite novega družinskega člana. Vključite ga v skrb za dojenčka, in tako bo imel mlajšo sestro ali brata neizmerno rad in bo ponosen nase, da je pripomogel k njegovemu dobremu počutju.

Ko se vrne mamica iz porodnišnice, vso skrb posveča novorojenčku, in starejši otrok se počuti zapostavljenega. Prav zato lahko mlajšega brata ali sestro zasovraži in mu na skrivaj nagaja. Poskrbite, da se bo počutil povezanega z novim družinskim članom, poskrbite, da ne bo odrinjen.

Pomoč je dobrodošla.

Pomaga vam lahko pri različnih opravilih, povezanih z dojenčkom. Mogoče mu bo zanimivo previjanje … če je premajhen, vam lahko samo doda pleničko, kremo, robček … Pomembno je, da sodeluje in ne tiči osamljen nekje v kotu.

Če hranite otroka po steklenički, lahko to kdaj stori tudi starejši otrok. Če je premajhen, mu dovolite, da je takrat v vaši bližini, ne odrivajte ga stran. Prav tako je lahko ob vas in dojenčku, ko dojite. Skupaj lahko gledata slikanico, bereta pravljico, lahko vam pripoveduje, kako se je imel v vrtcu … Na koncu hranjenja mora dojenček podreti kupček in pri tem mu tudi lahko pomaga starejši brat ali sestra. Počutil se bo zelo počaščenega, ker ste mu zaupali tako pomembno nalogo.

Sonce

(Foto: Profimedia)

Prav tako vam starejši otrok lahko pomaga pri kopanju mlajšega, pri tem pa ne mislimo, da ju pustite sama v kopalnici. Starejši lahko mlajšega med kopanjem zabava, mu poje Barčica po morju plava, vozi ladjico po vodi, skriva pod vodo račko … Lahko pa ima celo odgovornejšo nalogo in vam doda milo, krpico za umivanje, na koncu kopanja pa še brisačo. Spremenite večer pred spanjem v zabavno kopel!

Starejši otrok se vam lahko tudi pridruži na sprehodu in ponosno potiska voziček. Lahko pa najmlajšega družinskega člana tudi zabava, se z njim igra, mu poje, skriva igrače, bere pravljice, ga nauči česa novega …

Brez prisile ...

Vse mora biti brezskrbno, ne pod prisilo, iz preproste želje. Ne silite starejšega, da nekaj počne z dojenčkom, če tega ne želi. Poiščite čas, ko bo pripravljen z mlajšim bratom ali sestro preživeti nekaj minut. Dobro razmislite, ali ju lahko pustite brez nadzora; če gre za mlajšega otroka, mu seveda dojenčka ne morete pustiti v skrb. Strokovnjaki pravijo, da o tem lahko začnete razmišljati, ko je otrok star okrog dvanajst let, ko je že zelo odgovoren in tudi samostojen.

Če bo starejši brat ali sestra skrbel za mlajšega otroka v družini in se z njim tudi igral, se bo nanj nevede navezal. Postala bosta iskrena prijatelja, nerazdružljiva za vse življenje.