Oče

(fotografija je simbolična) (Foto: Thinkstock)

Nekega dne je očku prekipelo in jezno sta se začela prepirati. Njegova žena je spakirala kovčke in odšla iz hiše. Ko se po dveh dnevih ni vrnila, se je njen mož odločil, da napiše pismo. Objavil ga je na Facebooku:

''Draga moja,
pred dvema dnevoma sva imela velik prepir. Prišel sem utrujen iz službe in želel sem si samo gledati televizijo. Ko sem te zagledal, si bila izčrpana in nervozna. Borila si se z otroki, ker niso želeli iti v posteljo. Kaj sem storil? Samo povečal sem glasnost. Zaradi tega si postala še bolj jezna. Rekla si, da me ne bi ubilo, če bi včasih pomagal. Odgovoril sem, da jaz ves dan delam, da ne sedim doma in se ne igram z otroki. Najin prepir je šel tako daleč, da si začela jokati. Rekel sem ti krute stvari, ti pa si kričala na mene. Spakirala si nekaj stvari in oddrvela iz hiše. Ostal sem sam z otroki v dnevni sobi. Moral sem pripraviti večerjo in jih pripraviti za spanje. Naslednji dan se nisi vrnila, kar je pomenilo, da sem moral spet skrbeti za otroke. Bil sem priča joku, kričanju, frustraciji. Izvedel sem, da pogosto nisi imela časa, da se oprhaš. Izvedel sem, kako je, če istočasno kuhaš kosilo in paziš, da ti ne prekipi mleko. Izkusil sem, kako je ves dan biti notri in nimaš možnosti, da se pogovarjaš s kom, ki je starejši od 10 let. Izvedel sem, kako je, če ne moreš jesti v miru in se sprostiti, ker ves čas nekdo od otrok nekaj hoče. Želel sem spati 20 ur brez prekinitve, ampak sem bil po treh urah zbujen zaradi otrokovega joka.

Dva dneva in dve noči sem hodil v tvojih čevljih in sedaj te razumem. Razumem, zakaj si tako utrujena. Razumem, da biti mama pomeni stalno žrtvovanje in odrekanje. Razumem, zakaj si nervozna, ker se nisi mogla opreti name, svojega partnerja. Nisi se mogla zabavati, uživati v zmenku ali preprosto spati v miru. Jasno mi je, da biti mama pomeni nositi največje breme v družbi. Breme, ki ga nihče razen ti ne more razumeti.

Pišem to pismo, ker želim, da veš, ne da te samo pogrešam, ampak da ti tudi obljubljam, da nikoli ne bo minil niti en dan, ne da bi ti rekel: ''Ti si neverjetno pogumna, ti si prekrasna žena in mama! Občudujem te.''

Pismo je obšlo ves svet, kar seveda ni čudno, saj je napisano iz srca in v njemu se skriva življenjska resnica, v kateri so se prepoznale mnoge mame, katerim partnerji ne pomagajo pri skrbi za otroke.

'Rekli ste, naj splavim, ker mi bo uničila življenje. Lagali ste!'