Cheyanne Harris in Zacharyju Koehnu sodijo zaradi tega, ker je njun sin preminil. Zdravniki so namreč ugotovili, da je vzrok njegove smrti plenični izpuščaj, ki se je razvil do takšne stopnje, da so se po njegovem telesu začele širiti bakterije Escherichia coli. Ugotovili so namreč, da dečku 14 dni niso zamenjali pleničke, po njem so že lezli črvi.

Kar je žalostno, za vedno je zaprl oči zaradi navadnega pleničnega izpuščaja, ki se ga da pozdraviti. Verjamejo, da je bil več dni sam v gugalnici, ne da bi ga previli ali kopali. Primer je izjemen, redek in za starše ni opravičila, da so tako ravnali.

Plenični izpuščaj se pojavi kot blaga rdečica na koži, kot oteklina, rdečkast izpuščaj, v skrajnih primerih kot gnojne ranice. Preberite si, kako ga prepoznati, zakaj se pojavi in kako ga preprečiti.

Aliza Rose je živela le osem dni, umrla je zaradi herpesa, ki ga povzroča virus HSV1. Za to pa je kriv poljub, ki ga je prejela.

Plenice

(Foto: Profimedia)

Simptomi pleničnega izpuščaja

Vse se začne z rahlo rdečico na predelu pleničk, zajame pa predvsem pregibe. Koža je na dotik vroča, opaziti je madeže in otroka boli. Delčki kože so lahko zelo vlažni, drugi pa suhi. Pojavijo se lahko tudi pikice, koža se lahko lušči in je zelo občutljiva. Ranice se lahko v skrajnem primeru zagnojijo.

Kdaj se pojavi?

Plenični izpuščaj se zelo pogosto pojavi, ko začnete pri dojenčku uvajati gosto hrano ali prenehate dojiti in ga začnete hraniti po steklenički.

Prav tako lahko izbruhne ob rasti zobkov.

Opazen je lahko ob prvih obrokih, pripravljenih iz kravjega mleka.

Ni neverjetno, da izbruh nastane ob jemanju antibiotikov.

Seveda je plenični izpuščaj lahko tudi posledica pomanjkanja higiene in preredkega menjavanja pleničk.

Nekatere mamice sčasoma ugotovijo, da je njihov dojenček alergičen na določeno blagovno znamko pleničk.

Kdaj je treba otroka peljati k pediatru?

Če se madeži razvijejo v gnojne ranice ali kraste, je skrajni čas, da jih pregleda pediater.

Če plenični izpuščaj traja več dni, se prav tako posvetujte s strokovnjakom.

Če otrok poleg pleničnega izpuščaja še bruha in ima povišano telesno temperaturo ter drisko, ne oklevajte z obiskom zdravstvenega doma.

Kako preprečiti plenični izpuščaj?

►Zamenjajte pleničko vsakič, ko se dojenček polula. Če uporabljate plenice za enkratno uporabo z veliko močjo vpijanja, jih prav tako ne pustite na otroku v nedogled.

►Po kakanju zamenjajte plenico.

►Poskusite več plenic, dokler ne najdete tistih, ki pri otroku ne izzovejo pleničnega izpuščaja.

►Če uporabljate bombažne plenice, jih obvezno perite pri visoki temperaturi in likajte.

►Uporabljajte neodišavljene vlažilne robčke in navadno vodo.

►Pogosto pustite otroka brez pleničk, da njegova koža diha.

►Na občutljivih delih uporabljajte kremo za ritko.