''Starši nam govorijo, da so njihovi dojenčki bolj pomirjeni s hobotnico kot prijateljem, ki jim dela družbo, zato se veselimo nadaljevanja tega projekta,'' je dejal Daniel Locker iz bolnišnice v Dorsetu, kjer so uvedli poskusni projekt, ko so slišali za uspeh v drugih bolnišnicah. Najprej so hobotnice na oddelku za nedonošenčke uvedli na Danskem.

Hobotnice naj bi dojenčka spominjale na popkovino, ki jih spominja na povezavo z mamo, ko so bili v njenem trebuhu, zato jih tolaži in umirja. To je tudi potrdila mamica Kat Smith, ki je v 28. tednu nosečnosti rodila dvojčici, ki hobotnici prav obožujeta. ''Ko spita, držita lovke zelo močno. Normalno bi bilo, da bi bili sedaj v trebuhu in bi se igrali s popkovino in hobotnica jim da občutek varnosti in živosti.''

Ko je bolnišnica začela uporabljati hobotnice, je delila navodila za izdelavo z javnostjo in prosila za donacije. Odziv je bil neverjeten, prejeli so kar 200 hobotnic, zato so zaenkrat zaustavili povpraševanje. Resnično so pod vtisom dejstva, da tako majhna igračka poskrbi za tolažbo nedonošenčka in mu pomaga, da se počuti bolje.

''Ne obstajajo besede, ki bi lahko opisale starševski strah pred prezgodnjim porodom. Mislim, da je to nekaj, o čemer večina staršev ne govori. To je trpljenje, s katerim se starši soočajo v tišini. Dobro je vedeti, da gredo tudi drugi skozi takšne situacije in da niste sami,'' je napisala Tabitha Jacobsen, ki je rodila sina v 27. tednu nosečnosti.