''Nihče mi ni povedal, da trebuh ne uplahne takoj. Nihče mi ni povedal, da bom krvavela. Nihče mi ni rekel, da bom ure in ure jokala in bila tako čustvena,'' je napisala Autumn Benjamin na Facebooku. Zraven je postregla s fotografijo, ki je nastala pred nekaj meseci, na kateri jo lahko vidimo dva dneva po porodu. V naročju drži hčerko, na sebi pa ima mrežaste spodnje hlače. Strah jo je bilo in počutila se je tesnobno. Preplavili so jo občutki zmedenosti, spominjala se je poroda. ''Nihče vam ne pove, da s porodom pride velika brazgotina. Prerezana sem po dolžini in širini. Nekaj časa nisem mogla hoditi, nisem mogla v kopalnico.'' Dodala je še, da pomeni biti mama tudi žrtev. Za devet mesecev se odrečeš svojemu telesu, samo zato da v njem raste otrok. ''Greste skozi popadke in porod. Greste skozi val čustev po porodu. Nič več vas ni sram in hodite po hiši v plenicah ter prosite partnerja, da vas prha s toplo vodo po brazgotini, medtem ko lulate, da vas ne peče.''

Po porodu telo potrebuje kar nekaj časa, da si opomore. O tem krožijo različne resnice in neresnice, zato jih bomo tokrat ovrgli ali potrdili.

Zaključila je tako, da morajo vsi biti hvaležni svojim mamam. Ženskam svetuje, naj se pogovorijo s svojim zdravnikom, ginekologom ter vprašajo, kaj vse jih čaka med porodom in potem.

Družinska terapevtka dr. Tanja Repič pravi, da vsaka nosečnost spremeni telo. Pri nekaterih ženskah pusti več sledi, pri drugih manj. Vendar ni toliko pomembno, kako ženska izgleda, ampak kako se počuti, doživlja ter kakšno se vidi v očeh svojega partnerja. "Za žensko je bolje, če je 23 ur na dan »dovolj dobra mama« kot pa 24 ur na dan »popolna« mama, ki je vedno nasmejana, v sebi pa preobremenjena in nezadovoljna sama s seboj. Mamica vsak dan nujno potrebuje vsaj nekaj minutk samo zase, kar pomeni, da ji partner pride nasproti s pomočjo pri vsakdanjih opravilih ali pri skrbi za otroka, medtem ko si ona privošči nekaj za svojo dušo in telo: na primer sproščujoč tuš, sprehod in klepet s prijateljico, obisk frizerja, telovadbo, masažo ... Tako bo kot mama, ženska in partnerica lahko delovala veliko bolj sproščeno in srečno," meni Repičeva. 

Predstavljamo vam nekaj hitrih, lahkih vaj, ki vam bodo pomagale v boju z odvečnimi kilogrami in pri utrjevanju mišic. Vse to na zabaven način za vas in vašega dojenčka.