Nedavno smo se pridružili predani ekipi enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v ljubljanski porodnišnici, kjer dan ni enak dnevu, kjer življenje ni samoumevno, kjer spretne roke zaposlenih ne poznajo rutine in kjer se resnično dogajajo čudeži.

Preberite še: Tako skrbijo za nedonošenčke v naših porodnišnicah

Prezgodaj, torej pred 37. tednom nosečnosti, se pri nas rodi sedem odstotkov otrok. Številka, torej sedem odstotkov prezgodaj rojenih, je sicer nižja, kot je evropsko povprečje, a vendar še vedno pomeni 1400 nedonošenčkov na leto.

Preberite še: Mali borci se borijo. Zdaj, ko to berete

S pomočjo napredka medicine, novih znanj in trdega, res trdega dela zdravnikov, medicinskih sester, babic, fizioterapevtk ... jih vedno več preživi in vedno več jih pozneje živi tudi povsem brez posledic. Slovenska ekipa je tako uspela v normalno življenje pospremiti tudi dojenčka z zgolj 340 grami.

Preberite še: Zgodba o Erin, najmanjši slovenski nedonošenki

V rubriki Fokus, kako potekata življenje in delo na enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov. Poklon odi življenja. Oglejte si video!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.