Pred šestimi meseci je petletni deklici Khloe Russel iz Kalifornije začelo teči iz nosu. ''Vedno samo iz leve nosnice in vedno zeleno, zeleno, zeleno, tudi smrdelo je,'' je povedala njena mama Katelyn Powell za ABC7 Eyewitness News. Trije zdravniki so vse to označili kot sinusno infekcijo in ji predpisali antibiotike, toda nič ji ni pomagalo. Peljali so jo tudi k zobozdravniku, ki tudi ni ugotovil, zakaj ji teče iz nosu. Niti bris nosu ni pokazal ničesar.

Ko ji je teklo iz nosu, je stric Khloe spodbudil, naj zelo močno pihne. Na presenečenje vseh je izpihala črno varnostno sponko, dolgo 3,8 cm, ki je že začela razpadati.

''To je bil ogromen predmet, večji od njenega nosu. Bili smo zgroženi. Vprašala sem jo, ali si jo je sama dala v nos,'' je pripovedovala šokirana mama. Khloe, je povedala, da si jo je dala v nos, ko je gradila grad. Želela je namreč videti, kako globoko si jo lahko potisne. Mami je pozabila povedati, kaj je naredila, ker pravzaprav sploh ni vedela, da se ji je varnostna sponka ustavila v nosu.

''Vsak dan dobim grozna elektronska sporočila, v katerih avtorji dvomijo o mojih starševskih veščinah. Upam, da razumejo, da se to lahko zgodi tudi njihovim otrokom in da niso neumni zaradi tega, ker ne povejo, kaj so storili,'' je dejala mama.

Strašno, kaj so našli v dekličinem trebuhu!
 

 

Neal Sikka je zdravnik, ki se na urgenci vsak dan srečuje z otroki, ki so si v nos vtaknili majhno igračko, se dušijo zaradi arašidov ali pokovke … Čeprav nad njimi vedno budno bdijo starši, se lahko nesreča zgodi v trenutku. Sikka je sestavil seznam stvari, ki jih otroci lahko zelo hitro vdihnejo, pogoltnejo ali vtaknejo v ušesa. To so: arašidi, pokovka, semena, hrenovke, kosti, igračke in majhne stvari ter še: delčki igračk, barvice, nalepke, risalni žebljički, bucike, igle, koralde in kovanci.

Zapomnite si ta seznam in vse te stvari umaknite na višje police, obenem pa dojenčkov in malčkov ne hranite s hrano, s katero se lahko začnejo dušiti. Zadušitve so po mnenju zdravnika najpogostejše pri otrocih, starih manj kot štiri leta, zato je pomembno, da jim hrano, ki je okrogla, narežete na manjše koščke. Predvsem pa ne hranite otroka med tekanjem in igranjem.

Prvi znaki, da je vaš otrok pogoltnil nekaj nenavadnega, so bolečina pri požiranju, slinjenje, dušenje, zavračanje hrane, kašljanje in sopihajoče dihanje. Ne odlašajte, takoj pokličite reševalno vozilo, ali izbranega pediatra, ali ga odpeljite na urgenco. Uporabite znanje prve pomoči! Pomembno je, da se predmet odstrani v 24 urah od zaužitja, saj lahko le tako preprečite hude poškodbe.