Na Instagramu je gibanje z oznako #this_is_postpartum, katerega začetnica je blogerka Meghan Boggs, ki je pred nosečnostjo izgubila veliko kilogramov in je nato težko sprejela dejstvo, kako je nosečnost vplivala na njeno telo. Danes ima hčerko Macy in pravi, da ji je bilo še težje v mesecih po porodu.

Autumn Benjamin se je odločila, da pojasni, kaj čuti, doživlja ženska po porodu.

''Čeprav sem telovadila do 36. Tedna nosečnosti in se zdravo prehranjevala, sem dobila skoraj staro težo in se zopet vrnila na začetek. Nisem imela komplikacij med nosečnostjo, ampak sem bila 'zafrustrirana' zaradi telesa, še posebej, ker sem se trudila pred in po nosečnosti,'' je napisala Meghan.

Ker se po navadi ne govori o mamah, ki nosijo večje konfekcijske številke, kako so videti po porodu, se je odločila za gibanje, da spregovorijo o tej poporodni temi. ''Želela sem, da mame niso tako osamljene in da vidijo, da obstajajo druge mame, s katerimi se lahko poistovetijo. Želela sem, da se to razširi, da se še druge ženske pridružijo in da imajo končno rade svoje telo, v katerem so.'' Naletela je na fantastičen odziv in dejansko so mame, kar 655 njih, začele objavljati fotografije svojega telesa.  

Blogerka Olivia White je pojasnila, zakaj ji fotografija, na kateri je skupaj s hčerko na plaži, najprej ni bila všeč, nato pa jo je pogledala z druge perspektive.

Po porodu telo potrebuje kar nekaj časa, da si opomore. O tem krožijo različne resnice in neresnice, zato jih bomo tokrat ovrgli ali potrdili.

Nekateri pravijo, da boste po porodu izgubili od štiri do pet kilogramov.

Povprečen dojenček je težek tri kilograme in pol. Če temu dodate še kilogram izgubljene krvi in amniotske tekočine, ki ju telo izgubi med porodom, vsaka ženska izgubi po njem približno štiri kilograme. Vrnitev na staro težo pa je težava, s katero se soočajo vse ženske. Strokovnjaki svetujejo, da daste svojemu telesu čas, saj se je kar devet mesecev spreminjalo.

Lasje po porodu začnejo hitro izpadati.

Izpadanje las se pojavi skoraj pri 50 odstotkih žensk in je proces, ki se zgodi v prvih šestih mesecih po porodu. Vzrok tega so hormoni, ki so med nosečnostjo upočasnili izpadanje las, toda po porodu se nivo hormonov vrne na normalno raven in lasje dobijo svoj normalni ciklus rasti in izpadanja. Da bi se izognili prekomernemu izpadanju, svetujejo, da uživate prehrano, bogato z železom, beljakovinami, cinkom, antioksidanti ...

Strije postanejo vidne.

Strije se pojavijo pri 90 odstotkih žensk, ko pride do naglega pridobivanja kilogramov, ker se takrat telo širi hitreje kot koža. Med nosečnostjo se upočasni nastanek kolagena in elastičnih vlaken. Na tržišču je kar nekaj preparatov, ki vam bodo pomagali v boju proti strijam, priporočamo pa tudi, da pazite na prehrano. Izognite se sladkarijam, slanim prigrizkom, hrani, ki povzroča napihnjenost, povečajte pa vnos vitamina C.

Pojavijo se akne in mozolji.

Najpogosteje je koža po porodu podvržena aknam in mozoljem. Prekrvavitev telesa se poveča kar za 50 odstotkov, kar se odraža na obrazu, kjer se žilice razširijo in dobijo večjo prostornino, zato je koža med nosečnostjo sijajna, nežna. Po porodu pa se vse to spremeni, zato je čas za posebno nego, zdravo prehrano, sadje, zelenjavo in oreščke.

Telo se počasi navaja na pomanjkanje spanca.

Telo se nikoli ne bo navadilo na pomanjkanje spanca, saj potrebuje določeno število ur za počitek. Nespečnost, preobremenjenost, stres ... so tegobe, s katerimi se soočajo novopečene mame.