Shannan Brandon je hčerkama Heidi in Avi kupila plišasto igračko. Njena starejša hčerka je opazila, da ima nilski konj oster nos. Oče Calum je pregledal igračko in jo odnesel v trgovino. Vodja trgovine je pri pregledu pritisnil na nos in pri tem mu je ostra britvica porezala prst.

''Bila sem šokirana in zgrožena, ko sem videla to. Britvica je bila dolga približno sedem centimetrov. Na marsikaj sem pomislila. Moja otroka bi se lahko poškodovala. Brala sem o ljudeh, ki so našli takšne stvari v otroških igračah, ampak nikoli nisem pomislila, da bi se to lahko zgodilo nam. Ne želim misliti na to, ampak vseeno se sprašujem, ali je to nekdo naredil namerno,'' je povedala pretresena mamica za Metro.  Z igračko sta se igrali na vrtu, presrečna je, da je nista vzeli s sabo v posteljo.

Ljubko ali grozljivo? Internet je 'ponorel'!

Iz trgovine so sporočili, da so hvaležni družini, da je prijavila primer in da je edini takšen. Opravičili so se ji in povedali, da proizvajalec skrbno pregleda igračke in da nikoli niso imeli kakršnikoli pripomb.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.

Naši nasveti pri nakupu igrač

- Kupujte v zaupanja vredni trgovini oz. pri zanesljivem spletnem trgovcu, ki skrbno izbira igrače, ki jih prodaja, in praviloma ne zavrača vračil. Mnogi namreč ne upoštevajo varnostnih in zdravstvenih zahtev in lahko prodajajo ponaredke. Posebno pazljivi bodite pri igračah, kupljenih na spletu, darovanih igračah in tistih iz druge roke.

- Kupujte igrače, ki so nazorno opremljene z vsemi podatki o proizvajalcu, z navodili in opozorili, saj so verjetno varnejše od tistih, ki jih nimajo.

- Ne kupujte cenovno ugodnih izdelkov, saj zelo pogosto vsebujejo škodljive snovi, njihova količina pa lahko presega dovoljene vrednosti.

- Skrbno preberite vsa opozorila in navodila!

- Poiščite in upoštevajte priporočila glede starosti in varnosti! Poiščite igračo, ki je primerna starosti, sposobnosti in spretnosti otroka. Za otroka, mlajšega od treh let, nikoli ne izberite igrače, ki je opremljena z znakom ali opozorilom, da ni primerna za male otroke!

- Ne kupujte igrač, ki nimajo znaka CE. Čeprav znak ni zagotovilo, da je igrača varna, pa je verjetnost, da gre za neodgovornega proizvajalca, še večja.

- Pred nakupom preverite mehanske lastnosti igrače: ali ima ostre robove, konice, preglejte kakovost šivov, pritrjenost majhnih delov, poslušajte, kako močan zvok sprošča, pomemben je tudi vonj igrače. Igrač, ki dišijo, ne kupujte!