dominvrt

Slovenska deklica Lana se je rodila 17 tednov prezgodaj

RESNIČNE ZGODBE
18
07.01.2013, 0:15

Ivana Vodušek je ponosna mamica Lane, ki je na svet pokukala že v 23. tednu nosečnosti. Tehtala je komaj 500 g, velika je bila 30 cm, a odločila se je za boj. Danes je stara 12 mesecev in bratca, očka in mamico razveseljuje s svojim čebljanjem.

Slovenska deklica Lana se je rodila 17 tednov prezgodaj

Lana Vodušek
Lana Vodušek/ FOTO: osebni arhiv


Ivana Vodušek iz Celja nam je zaupala svojo porodno zgodbo. S solzami v očeh nam je pripovedovala o nosečnosti in zapletih. Ko pa je spregovorila o mali borki Lani, so mamici od ljubezni zažarele oči …

Ste nosečnost načrtovali? Sta se z možem veselila prihoda novega družinskega člana? Kako sta se na dan D pripravljala?

Nosečnost sva z možem načrtovala in bila sva zelo vesela, ko sva izvedela, da sem noseča. Odšla sem na prvi pregled, in ko sem izvedela datum poroda, sem se šalila, da bo Božiček Luki prinesel sestrico na božični večer. Res smo bili zelo srečni!

Kako je potekala nosečnost? Ste imeli kakšne zdravstvene težave?

Nosečnost je potekala odlično do 20. tedna nosečnosti. Takrat sem začela prvič krvaveti, zato sem takoj odhitela v celjsko bolnišnico k dežurnemu ginekologu. Povedal mi je, da mi je počila kapilara in da je to normalno in naj ne skrbim! Vendar me je zelo skrbelo, kajti nobena krvavitev v nosečnosti ni normalna!

Lana Vodušek
Lana Vodušek/ FOTO: osebni arhiv

Kdaj in kako ste začutili, da je napočil trenutek, da odidete v porodnišnico? Ker je bil predvideni datum poroda še daleč – vas je bilo strah? Kaj se je nato dogajalo v porodnišnici? Zakaj so se odločili za prezgodnji porod že v 23. tednu nosečnosti?

Konec avgusta sem zjutraj ponovno opazila kri, bolelo me je in tiščalo, kot bi imela popadke. Nemudoma sem odšla spet v bolnišnico, kjer pa so me takoj sprejeli. Vzeli so mi samo kri in naredili ultrazvok. Takoj so mi povedali, da moram strogo mirovati. Bila sem zelo zaskrbljena, bolelo me je, a nihče mi ni resno prisluhnil. Čutila sem, da je nekaj narobe, saj je bil to moj drugi otrok in sem vedela, kakšni so znaki popadkov. V glavi se mi je odvijalo marsikaj, saj je bil predvideni datum poroda šele 27. 12. 2011, zato sem se zelo bala, da bom svojo punčko izgubila.

Ker so bile bolečine iz dneva v dan vse bolj intenzivne, so mi le naredili ultrazvok in pregled materničnega vratu, ki je bil v obliki Y. Morala sem strogo mirovati, ker je bila zelo nizko, lahko sem šla samo na stranišče. Ker proti bolečinam nisem dobila ničesar in ker sem sestram (po njihovo) ''težila'', je prišla zdravnica in mi očitala, kako sem naporna, da se kar naprej pritožujem, da me boli, v resnici pa imam samo krče in ne popadkov. Zdravnica, ki je bila dežurna, mi je povedala, da nisem ne prva ne zadnja, ki bo imela splav v 23. tednu. Bila sem šokirana in sem zahtevala ponovne preiskave. To se je dogajalo dan pred porodom (1. 9. 2011)!

2. 9. 2011 sem se zbudila zelo dobre volje, ker je iz Zagreba prišla mama. Naredili so mi tudi ultrazvok, povedali so mi, da se je maternični vrat vrnil v prvotno obliko. S sostanovalko v sobi sva se malo šalili, nato pa se je približno ob 18.30 zaslišal pok, odtekla mi je voda. Takoj sem odšla k zdravnici, saj je voda bila zelena in je imela vonj. Bila sem odprta že 2,5 cm. Takoj so poklicali v Ljubljano po rešilno vozilo, ki pa ga ni bilo skoraj dve uri. Bila sem v šoku, z medicinsko sestro sem se kregala, ker mi ni hotela dati telefona, da bi poklicala moža. Ko mi ga je končno dala, sem ga poklicala in mu povedala, kaj se dogaja. Takoj je prišel! Ko sem ga zagledala, sem se zlomila, nikakor nisem prenehala jokati.

Lana Vodušek
Lana Vodušek/ FOTO: osebni arhiv

Ko smo končno prišli v Ljubljano, so me takoj pregledali in mi povedali, da imam vnetje. Če bi prišla malo kasneje, bi lahko obe umrli.

V bistvu je Lana postala tujek v telesu in telo se ga je hotelo znebiti. Odšla sem v porodno sobo. Ob 22.00 so se začeli popadki in Lano sem rodila ob 23.54, na najino peto obletnico zakona. Imela je 500 g, 30 cm in obseg glavice 20,5 cm.
Preden se je rodila, so prišli z intenzivne ter nam razložili potek, če se ne bi odzivala. Povedali so nama, da je ne smejo oživljati, in besede, ki si jih bom za vedno zapomnila: ''Ali se hočeva od nje posloviti, če ne bo kazala znakov življenja?'' Nato so jo odpeljali, mene pa so morali operirati, ker se je posteljica še držala.

Rodili ste pravo malo borko, kaj ne? Koliko časa je potrebovala posebno nego na neonatalnem oddelku? Kako ste se vi in njen očka počutili, ko ste svojo deklico opazovali v inkubatorju? Kakšni občutki so vas preplavili, ko ste jo končno lahko odnesli s sabo domov?

Sledili so tedni, preden sva se je lahko sploh dotaknila … In dober mesec, ko sem jo lahko prvič pestovala. Imela je dihalne krize in povedali so nama, da bo morala s kisikom tudi domov, a na srečo to ni bilo potrebno! Lana je bila na intenzivnem oddelku dobre tri mesece.

8. 12. 2011 je imela 2100 kg in bila je 46 cm velika, ko smo jo odpeljal domov. Bili smo zelo srečni in Luka je končno imel sestrico doma. To je bil moj najlepši dan v življenju!

Lana je danes stara 12 mesecev, za vami pa je težka preizkušnja. Kako na vse to skupaj gledate danes? Kako se razvija in raste mala borka? Kakšno prihodnost ji želite?

Lana je stara 12 mesecev oz. 15 mesecev od rojstva. Je prava borka, zelo veliko čeblja, raziskuje, zelo je vesela, rada se smeji in že dela prve korake.

Na koncu bi se rada zahvalila vsem zdravnikom, sestram na intenzivnem oddelku, posebej pa dr. Moletovi ter gospe Maruši s porodnega oddelka. To sta izredno srčni osebi! Hvala vama!

Lano imamo prav vsi radi, bratec Luka, očka in jaz!

Lana Vodušek
Lana Vodušek/ FOTO: osebni arhiv

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Komentarji (18)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

DeBill
06.08.2018, 15:34:57
asgml
16.05.2014, 21:27:13
+7
sestreZELO POGOSTO težijo in so neprijazne, zdravniki tudi, čeprav malo manj AMPAK O TEM SE "NE SME GOVORITI" marsikdo ni za ta poklic, ker nima občutka za ljudi, predvsem srednje med.sestre so večinoma osebe, ki so končale OŠ z dobrim ali zadostnim.in zato ne gre pričakovati neke kulture odnosa.računajte na to, ko boste v bolnici....v tujini so sestre samo tiste, ki imajo faks, ostali so bolničarji, ki skrbijo izključno za menjevo plenic in ne smejo dati niti tablete....pri nas so pa te osebe "največji šefi", ki mirno nadrejo pacienta....
novadreja
26.06.2014, 20:52:22
+9
ja fax te ziher naredi bolšega človeka,....
pika.03
14.01.2013, 6:41:02
+13
sramota, vidim, da nas je veliko z slabo izkušnjo z porodnišnico v celju, ne morm verjet kaj berem :(
Jerneja Kuder
10.01.2013, 9:25:12
+61
Iskrene čestitke za malo borko. Zgodba pa se bere enako kot moja - v začetku 24 T mi je odtekla voda, iz Celja so me z rešilcem peljali v LJ, kjer se je naslednji dan rodila 520 gr težka Lea. Zjutraj, pred porodom, ko sem imela še zadnji pregled na oddelku, preden so me poslali v porodno, mi je zdravnica rekla, da lahko samo upam, da bom rodila mrtvega otroka, ker bomo imeli drugače z njim same probleme. No danes je naša Lea navihana skoraj 8 letnica, ki hodi v 2. razred OŠ in prav v ničemer ne zaostaja za svojimi vrstniki. Včasih me ima, da bi jo šla predstavit tej zdravnici, ki je rekla, da bi bilo boljše, če bi na porodu umrla... Še dobro, da so vsi zdravniki in osebje na EINT toliko boljši, skoraj starševski do naših malih otročkov, ker drugače bi bilo teh 99 dni, ki sva jih preživele z Leo pri njih psihično še toliko težjih. Verjemite v svojo Lano, naj vas vsak dan znova osrečuje in preseneča z napredkom in novimi podvigi :-)
VikaVika
06.01.2013, 9:49:59
+17
...tudi jaz želim veliko zdravja male in seveda mamici in cele družini.Dobro se je končalo.
janjaiv
04.01.2013, 20:29:51
+45
Enaka zgodba, kot bi govorilo o meni in moji punčki. Ravno tako sem rodila s 23. tedni in imela je 490g ter 29 cm. Letos maja bo moja hčerkica stara 10 let in je zdrava deklica. Osebje v porodnišnici Nm in Ljubljana pa so itak super.
Dakota 100
04.01.2013, 17:36:01
+54
Veliko je zdravstvenega osebja ,ki ni sposobno delati v zdravstvu.
Eva Gruden 1
04.01.2013, 16:50:03
+38
neprijazno medicinsko osebje je pa loh samo sram! da v takih trenutkih reagirajo tako neprimerno!
mijam75
04.01.2013, 15:50:23
+67
Kako me žalosti, ko berem zgodbe o neprijaznem zdravniškem osebju. Mama mi je pravila, kako je ona skoraj rodila na stopnicah, ker je niso hoteli sprejeti v porodno sobo. No, meni se je po skoraj 30 letih zgodilo isto. Saj vem, da je to za njih "samo" služba, ampak naj jo vsaj opravljajo dobro....
Gordana Bajuk
04.01.2013, 15:43:09
+20
VESELA ZA DRUŽINO IN SREČEN KONEC. Naj bodo srečni in uživajo. ŽAL pri nas ni šlo tako lepo...moj deček se je zaradi malomarnosti določenih zdravnikov poslovil po 24 dneh...rojen pa je bil v 25T. :(
mami_na_2
14.01.2013, 22:09:13
+17
sožalje. sem prepričana da vas mali angelček čuva tam zgoraj
Milan Koleznik
04.01.2013, 15:38:41
+13
preživela je z njeno vztrajnostjo in pogumom,gotovo tudi deklicnem,res lepa zgodba in prebereš oholost sester,namesto spodbud vse prej kot to.Vesela sem za njiju.
comment123
04.01.2013, 15:03:14
+31
Kako lep razplet, koža se mi je naježila in solzice......želim vam, saj sigurno berete, veliko ljubezni in zdravja. In prav dam mamici, da je bila "naporna", za nobeno zaposleno tam, kjer niso bili nič kaj prijazni, ni bil to čustveni dogodek, čeprav mislim, da bi moral biti, ker le takšni lahko opravljate to poslanstvo!
pr0sac
04.01.2013, 14:31:46
+18
Zakladek zakladniški.
BLACKhotCAT
04.01.2013, 14:31:03
+22
Ivano poznam osebno in me veseli da je mala Lana preživela in da je danes srečna punčka =)) VSE LEPO MALI PRINCESKI =))
m&m&m
04.01.2013, 13:54:49
+40
zelo lepa zgodba, sama sem imela podobno izkušnjo in vem kako je ko komaj čakaš, da lahko svojega otroka odpelješ domov. kar pogumno naprej, z moje strani pa vse pohvale Ljubljanski porodnišnici, kjer se res potrudijo in naredijo vse za novorojenčka, še posebej če je nedonošenček ;) mi imamo doma sedaj zelo živahnega 6 letnika, ki je bil pred 6 leti drobna štručka, ki je tehtala 1370g, in velika 43cm, obseg glavice pa je imel 27 cm. l.p.
akasha86
12.01.2013, 19:57:41
+6
Jaz sem tudi privekala prehitro na svet, s šestimi meseci...imela sem malo manj kot 500 g, kolk sm bla mala pa nevem :) Celo najstniško obdobje sem preživela čisto normalno, brez zdravstvenih težav, ker so se zdravniki bali...lahko bi bilo marsikaj narobe...in so rekli da če bojo problemi bojo v najstniških letih, ker potem kao prerasteš...evo zdaj pri 26 pa so ugotovili da imam multiplo sklerozo :/ verjetno prav zaradi tega ker sem bila nedonošenček.... Pa lep pozdrav!
Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Zvezdnica priznala, da je iz rok izpustila sinčka
Pri treniranju Mihe Zupana je Maja priskočila na ...
Preprosti triki za še boljšo potico
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...