Jessica Oates iz Teksasa je bila povsem šokirana, ko so njenega sina poslali domov iz vrtca, ker ima dolge lase. Mama pozna politiko vrtca in že večkrat so jo opozorili, da bi morala imeti potrdilo, ki navaja religijsko ali kulturno razliko, če želi, da deček obdrži dolge lase. Vrtčevsko pravilo namreč navaja, da morajo imeti dečki lase nad očmi, ušesi in vratom. Želela je upoštevati pravilo, zato je sinu spela lase v figo, ampak zaposleni v vrtcu so bili še vedno nezadovoljni. Dečka so poslali domov z jasnim opozorilom, da se mora naslednji dan vrniti s kratko fizuro.

Mama se je odločila, da tega ne bo upoštevala. Za lokalno televizijo je izjavila: ''To je on, takšen, kakršen je. Ne verjamem v takšna pravila in ne bom mu skrajšala las. Mislim, da morajo otroci imeti možnost za izobraževanje ne glede na videz.'' Njena zgodba se je razširila po družbenih omrežjih in mnogi starši so jo podprli. Vsi menijo, da ima deček pravico do dolgih las.

Valerie je stara šest let in obiskuje vrtec. Nekega dne se je polula v hlače in očka je poskrbel za to, da se tega ni sramovala.