Triletna Lola je na topel dan prišla v vrtec oblečena v obleko z naramnicami. Popoldne je starše pričakalo sporočilo, da deklica nikoli več ne sme priti tako oblečena v vrtec. Mamica Sadie-Avalon Stonehouse je dejala, da je hčerka nosila svojo najljubšo obleko, toda le-ta ni bila po vrtčevskih pravilih.

Zaradi enega detajla so ga skoraj vrgli iz vrtca!

''Dejali so nam, da je obleka neprimerna za vrtec in da mora nositi takšno z naramnicami, širokimi najmanj pet centimetrov,'' je pojasnil dekličin oče. V naših vrtcih vidimo deklice predvsem poleti oblečene v kratke obleke z naramnicami, v kombinaciji s pajkicami ali kratkimi nogavičkami, pri tem pa ne kršijo pravil.

Kakšna oblačila niso primerna za vrtec?

Kaj naj otrok obleče za vrtec? Gotovo takšna oblačila, ki mu niso ne premajhna ne prevelika, ga ne tiščijo, ovirajo pri igri, si jih težko sleče, ko gre na stranišče, ali pa se hitro strgajo.

Vrtčevsko igrišče

(Foto: iStock)

Hlače in krila z naramnicami niso za vrtec!

Takšno oblačilo otrok zelo težko sleče, ko gre na stranišče, še posebej, če se mu zelo mudi lulat. Naramnice dostikrat končajo v straniščni školjki, na tleh, prav tako ima veliko težav z oblačenjem hlač na naramnice, sploh z njihovim zapenjam.

Hlače s pasom absolutno niso za malčke!

Seveda so hlače z modernim pasom prav ''frajerske'', ampak žal niso praktične, razen če vaš malček zelo obvlada zapenjanje in odpenjanje pasu. Raje mu kupite takšne, ki jih lahko z gumo in gumbom nastavite v pasu in tako jih med igro tudi ne bo izgubil, na stranišču pa jih bo en dva tri slekel.

Valerie je stara šest let in obiskuje vrtec. Nekega dne se je polula v hlače in očka je poskrbel za to, da se tega ni sramovala.

Neelastične hlače niso udobne za plazenje, skakanje, plesanje …

Nove hlače, ki poleg tega še niso elastične, lahko otroka zelo ovirajo pri sproščeni igri. Motijo ga lahko tudi takrat, ko mora kaj početi sede, recimo risati, lepiti, ustvarjati za mizo, lahko mu celo nadražijo kožo. Trenirka je za nadobudne raziskovalce zakon! Pa še jezili se ne boste, če jo bo zelo umazal ali strgal. Kavbojke ali elegantne hlače lahko malček obleče za kakšno posebno priložnost, ki ne bo trajala več ur.

Tanke hlačne nogavice se zelo hitro strgajo. V volnenih hlačnih nogavicah in hlačah bo otroku v igralnici prevroče!

Res so deklice v krilcu in tankih hlačnih nogavicah živahnih barv prisrčne, ampak za njih so res najbolj nepraktična stvar na svetu. Ves čas morajo paziti, da jih ne strgajo, ko se spuščajo po toboganu, ko se igrajo na tleh in zlagajo kocke, ko jih slačijo in oblačijo na stranišču ... Raje hčerki kupite ozke, športne, elastične hlače, čez še vedno lahko obleče krilo ali tuniko. Počutila se bo svobodno in ne bo ves čas mislila na hlačne nogavice.