This is my friend's little boy, Link, who was born at 23 weeks gestation. He is a little warrior, beating all odds....

Posted by Holistic Fitness with Sam on 7. oktober 2015

Link in Logan Gorveatt bosta svojim otrokom in vnukom nekoč zagotovo lahko pripovedovala dramatično in izjemno nenavadno zgodbo o začetku njunega življenja. Če bo namreč vse po sreči, se bosta enojajčna dvojčka iz mesteca Ferndale, ki leži severno od Seattla, lahko pohvalila, da sta dvojčka z eno največjih razlik v starosti. Med njima je namreč kar 18 dni razlike, čeprav sta bila spočeta na isti dan, odraščala sta v isti maternici in si delila eno posteljico. A do takrat je pred fantoma še dolga in težka pot. Njuna usoda je trenutno odvisna predvsem od znanja in izkušenosti zdravnikov na porodnem oddelku bolnišnice v Kirklandu. 

Ob porodu je tehtal vsega 510 gramov

»Situacija je precej nadrealistična,« je dejala še vedno zmedena mamica Holli Gorveatt v intervjuju za lokalno televizijsko postajo ABC. »Po eni strani sem bila v poporodni fazi, po drugi pa sem pričakovala drugega otroka. Narobe svet!« Do Loganovega rojstva je morala mlada mamica po ukazu zdravnikov ostati v bolnišnici in strogo mirovati. Čeprav so ga zdravniki poskušali zadržati v maternici vsaj do januarja prihodnje leto, se je tudi njemu očitno mudilo na ta svet. Vseeno je od starejšega bratca dvojčka mlajši kar 18 dni. 

Link je pohitel in se rodil že 29. septembra, v komaj 23. tednu nosečnosti. Nedonošenček je takrat tehtal vsega 510 gramov, imel je veliko težav s srcem, njegova pljuča niso bila dovolj razvita, da bi lahko dihal sam. Zdravniki so staršem dejali, da ima malček 10 odstotkov možnosti za preživetje. A Link se je izkazal za pravega borca. V vsega dveh tednih po prezgodnjem rojstvu je v inkubatorju pridobil že kar 150 gramov teže. Še vedno je sicer priklopljen na aparate, ki mu pomagajo dihati, prav tako še vedno dobiva umetno hrano. »Ponoči za dihanje potrebuje vse manj kisika,« je dejala mama. »To je dober znak. Njegova pljuča se, kot kaže, dobro razvijajo.«

Mamica ne obupuje, čeprav prezgodaj rojenega sinčka še ni imela priložnosti stisniti v naročje. Za to je še preslaboten. Zaenkrat lahko malega Linka občasno le previdno poboža skozi režo v inkubatorju. Njen prst je tako velik kot njegova nogica. »Link se bori se za svoje življenje in komaj čaka dan, ko se bo ponovno srečal z bratcem,« je optimističen tudi fantov oče Nick Gorveatt. »Ti zelo zgodaj rojeni nedonošenčki so izjemno krhki,« je povedal dr. Martin Walker, porodničar, ki skrbi za ta primer. 

Trpela sta za sindromom transfuzije od dvojčka k dvojčku

Do dramatičnega razvoja dogodkov je prišlo po nujni operaciji. Zdravniško posredovanje je bilo potrebno, ker sta dvojčka trpela za tako imenovanim sindromom transfuzije od dvojčka k dvojčku (fetofetal transfusion syndrome), redko, a zelo hudo anomalijo, ki se lahko pojavi samo pri enojajčnih dvojčkih, ki si delijo posteljico in se v kar 90 odstotkih vseh primerov konča s smrtjo obeh še nerojenih otrok. »To lahko primerjamo z dvema rastlinama, ki si delita isti lonček in sta povezana preko korenine,« je dr. Walker pojasnil nosečniški zaplet. Vsi enojajčni dvojčki so povezani na podoben način, a v večini primerov to ni problem. Ta nastane ko si dvojčka delita žile iste posteljice, eden izmed njiju pa je izpostavljen nižjemu pretoku krvi.

 

Link's footprints!

Posted by Holli Gorveatt on 2. oktober 2015

»Pri približno 20 odstotkih nosečnosti z enojajčnimi dvojčki lahko pride do situacije, v katerem en dojenček sprejme več krvi kot drug,« je dejal dr. Walker. Transfuzija od dvojčka k dvojčku se najpogosteje pojavi pri monohorionski nosečnosti (identična dvojčka, ki si delita eno samo posteljico), ko se kri enega dvojčka deloma preusmeri v drugega. Na splošno monohorionski dvojčki vedno izmenjajo nekaj krvi med seboj vendar je ta izmenjava največkrat uravnotežena, tako da je vsak od obeh dvojčkov nekaj časa dajalec, nekaj časa pa prejemnik. Sindrom transfuzije od dvojčka k dvojčku se pojavi takrat, ko eden od obeh vedno deluje kot dajalec, drugi pa kot prejemnik, ker je prehod krvi med obema neuravnotežen na račun enega in v korist drugega.

V takem primeru en otrok trpi za akutno anemijo, drugi pa ima presežek krvi, kar na koncu vodi do srčnega popuščanja in odpovedi srca. Brez zdravniškega posredovanja bi se to zgodilo tudi Linku in Loganu Gorveattu. A dr. Walkerju je med operacijo dvojčka uspelo ločiti, s tem pa jima je verjetno rešil življenji. Teden dni po uspešni ločitvi se je Link odločil, da ima dovolj življenja v maternici in je v vsega 23. tednu nosečnosti prijokal na svet. Bratca je zdravniški ekipi takrat uspelo obdržati v maternici in upali so, da bo tam vsaj do januarja prihodnje leto, saj se bo v tem času lahko normalno razvil. A Logan ni dolgo zdržal brez bratca in je po 18 dneh tudi sam naznanil, da je čas, da ugleda luč sveta. 

Stanje obeh bratcev je zelo kritično, a tako starši kot tudi zdravniki upajo, da jima bo uspelo preživeti. »V inkubatorju se zagotovo ne bosta tako hitro razvijala, kot bi se morala ,« pravi dr. Walker. A prepričan je, da imata vse možnosti, da odrasteta v krepka ter zdrava fantiča.

Zadnjič je še vzela v naročje mrtvega dojenčka, nato je sledilo nepojasnjeno!