Maegan Dougherty

(Foto: Instagram)

 

Kako pogosto se zgodi, da na družbenem omrežju vidimo mamico v porodni sobi in da med popadki še doji?! Toda Maegan Dougherty je ujel prav ta trenutek. Čeprav je videti neresnično, se je zgodilo. Mamica je v porodni sobi med popadki dojila starejšega otročka. Zraven je še zapisano, da dojenje pravzaprav pripomore k pospešitvi poroda. Zato ker otrok sesa, se sprošča hormon oksitocin, ki spodbudi krčenje in raztezanje maternice. Popadki so pogostejši in intenzivnejši.

Maegan je za Daily Mail povedal, kako je nastala fotografija: ''Babica je pripeljala starejšo sestro v bolnišnico, da preživi nekaj časa z mamo, medtem ko je le-ta rojevala. Mama je vedela, da se bo hčerka želela dojiti, hkrati pa je vedela tudi, da bo to pripomoglo k porodnemu procesu. Hčerka se je želela dojiti takoj, ko je prišla in dovolila ji je. Dojenček se je rodil dve uri po dojenju. Očitno je to pospešilo stvari.''

'ALI LAHKO DOJIM MED NOSEČNOSTJO?'

Večina mam se bo strinjala, da je dojenje prelepa izkušnja, ki nudi povezavo z dojenčkom. Toda kaj se zgodi, ko nastopi nova nosečnost? Če poteka normalno, ne prenehajte z dojenjem.

Če ste noseči in nimate zdravstvenih težav, hkrati pa si že vedno želite dojiti, potem s tem nadaljujte.

Vzrok, zakaj mame začnejo skrbeti in dvomijo, ali naj nadaljujejo z dojenjem, je ta, da ne vedo, ali bodo imele dovolj hranljivih snovi za normalen razvoj otroka in kakovostno mleko. Vse, kar mama potrebuje, je zdrava prehrana in telo bo poskrbelo za svoje. Četudi imate jutranje slabosti, telo bo poskrbelo, da dojenček dobi vse, kar potrebuje.

Seveda je sama nosečnost tudi utrujajoča in mnoge je strah, da jih bo dojenje še posebej izčrpalo. Toda prav dojenje vam lahko prinese oddih, saj takrat sedite ali ležite.

Vseeno pa se morate zavedati, da je nosečnost nekaj posebnega in da se bo to odražalo tudi na dojenju. Dojke in bradavice lahko postanejo občutljivejše in boleče. Lahko pride do zmanjšanja količine mleka in spremembe okusa v drugem trimesečju. Nekateri otroci prav zaradi tega začnejo zavračati dojko. Proti koncu nosečnosti pa bo mleko prešlo v kolostrum, zato da bi zadovoljilo potrebe otroka, ki se bo rodil.

Nekaterim mamam je lahko slabo, ko se sprošča mleko ali pa postanejo nervozne in jim je neprijetno. Po drugi strani pa lahko med dojenjem pride do spolne vzburjenosti, kar je povsem normalno. Nosečnost sama po sebi je obdobje povečane seksualne želje, nadražene bradavice pa lahko to še potencirajo.

Med dojenjem se tudi sprošča hormon oksitocin, kar skrbi mame, ker poleg vpliva na nastajanje mleka, tudi spodbuja popadke. Toda med dojenjem se sproščajo zelo majhne količine, ki ne pospešijo poroda.

Svetujejo le, da mama prekine z dojenjem, če je že imela spontani splav, prezgodnji porod, krvavitve ali rizično nosečnost.