Najstnica

(fotografija je simbolična) (Foto: Profimedia)

Zdravnik v Beogradu se je moral spoprijeti z nevsakdanjim primerom, ko je k njemu prišla 19-letnica. Tožila je, da jo neznosno boli trebuh, nihče od navzočih ni niti za hip posumil, da bo urgenca kmalu postala porodnišnica. Dekle so spremljali starši.

Rodila v dijaškem domu

Ko so jo začeli pregledovati, so pravzaprav spoznali, da rojeva. Ker ni bilo časa, da bi jo odpeljali v porodnišnico, so začeli priprave kar tam. Mladenka sploh ni vedela, da je noseča, o tem niso bili seznanjeni tudi njeni starši. Vse skupaj se je odvijalo filmsko.  

Po porodu so njo in dojenčka premestili na ginekološko kliniko. Ker sta se oba počutila v redu, sta šla domov.

Kako je mogoče, da ženska do poroda ne ve, da je noseča?

To tudi ni tako redko, ocenjujejo, da ena od 2500 nosečnic do poroda ne ve, da je v veselem pričakovanju, kar 450 pa jih tega ne ve do 20. tedna.

Veliko žensk je, čeprav niso vedele za nosečnost, imelo redno menstruacijo, niso pridobile teže, vzeli so jim kri, a testi niso pokazali povišanega hormona hCG. Testi za nosečnost so bili prav tako negativni.

ZGODBA: Premlada v svet materinstva

Najpogostejši vzroki nevidne nosečnosti

- policistični jajčniki
- leta pred menopavzo
- med prvo in drugo nosečnostjo ni minilo veliko časa in hormonsko ravnovesje še ni vzpostavljeno
- nizek odstotek telesne maščobe, kar povzroča hormonsko neravnovesje
- uporaba kontracepcijskih vsadkov, ki nadaljujejo sproščanje hormonov v telo

Hormonsko neravnovesje je odgovorno, da se telo sploh ne odzove, da je v veselem pričakovanju. Mame še naprej ovulirajo in imajo menstruacijo, zaradi katere se hormon nosečnosti sploh ne namnoži in se ga ne izloči dovolj v urinu ali krvi, da bi testi pokazali nosečnost.

Emma je morala povedati svoji mami. Poslala ji je sporočilo: ''Prosim, ne bodi jezna, ampak pravkar sem dobila dojenčka. Ne vem, kaj naj naredim.'' 

Raziskovalci, ki so v študijo vključili več sto žensk z nevidno nosečnostjo, so spoznali, da tudi z ultrazvokom niso ničesar opazili. Samo pri sedmih je bila vidna nosečnost. Zakaj je tako? Ker telo ne dobiva potrebnih signalov, ki omogočajo otroku, da se maksimalno razvija. Po navadi so ti otroci manjši in lažji, težko jih je tudi prepoznati na ultrazvoku. Zaradi tega lahko ta nosečnost traja tudi dlje od 40 tednov.

Nosečnica

(Foto: Profimedia)

Ženske med nosečnostjo pridobijo od 10 do 13 kg, toda tiste, ki ne vedo, da so noseče, lahko to pripišejo drugim dejavnikom: stresu, menopavzi itd.

Izostanek menstruacije se tudi lahko pripiše hormonskim spremembam in zdravstvenim težavam. Pred menopavzo imajo ženske zelo neredno menstruacijo, do izostanka pa lahko pride kljub uporabi kontracepcijskih tablet.

Posledice, da ne vedo, da so noseče

Ženske, ki niso vedele, da so noseče, lahko doživijo velik šok. Med nosečnostjo se ženska pripravlja na drugačno življenje, ko pa ta pride nepričakovano, je to zelo težko sprejeti. Otroci se rodijo tudi manjši in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč. Obstajajo pa tudi številna tveganja, saj ženska med nosečnostjo nima zdravniške podpore.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.