Dama in jogurt

(Foto: iStockphoto)

Znano je, da jogurt krepi imunski sistem, prav tako pa lahko ubija in onesposoblja bakterije.

Dr. Georges M. Halpern je v obsežni študiji o imunskih učinkih jogurta ugotovil, da imajo ljudje, ki štiri mesece nepretrgoma pojedo po 450 gramov jogurta na dan, petkrat več gama interferona kot tisti, ki ga ne uživajo.

V isti raziskavi, v kateri je sodelovalo 68 ljudi, starih od 20 do 40 let, je tretjina dobivala jogurt z aktivnimi živimi kulturami, tretjina pa jogurt, ki so ga pred tem segreli in žive kulture v njem uničili. Interferon je povečal samo jogurt z živimi aktivnimi kulturami Lactobacillusa bulgaricusa in Streptococusa thermophilusa, ki sta običajna v jogurtu po vsem svetu.

Raziskava dr. Halperna je trajala eno leto, z njo pa so ugotovili, da uživanje samo 170 gramov jogurta na dan preprečuje prehlade, nahod in drisko tako pri mladih odraslih kot pri starih ljudeh. Simptomi nahoda so se opazno ublažili in prehladov je bilo za 25 odstotkov manj.

Deklica je jogurt

(Foto: iStockphoto)

Navadni jogurt iz domače kuhinje

Jogurt si lahko pripravite tudi sami s fermentacijo mleka (spreminjanje laktoze v mlečno kislino). Mnogi ga doma pridelujejo v jogurtovem inkubatorju.

Mleko najprej pasteriziramo, kar pomeni, da ga segrejemo do 90 stopinj Celzija in ga pri tej temperaturi pustimo stati 10 minut.

Mleko nato ohladimo na temperaturo fermentacije (od 35 do 45 stopinj Celzija). Najlažje ga boste ohladili kar v kuhinjskem pomivalnem koritu s hladno vodo.

Ohlajenemu mleku dodamo kulturo jogurtnih bakterij. Na dva litra mleka jih dodamo za noževo konico in dobro premešamo. Namesto jogurtnih bakterij lahko uporabimo približno pol lončka navadnega kupljenega jogurta. Posodo nato pokrijemo.

V pomivalno korito natočimo približno 60 stopinj Celzija vročo vodo, v katero potopimo posodo z mlekom. Posodo pustimo v vodi štiri do osem ur, da nastane jogurt, nato pa ga shranimo v hladilniku.

Če želimo tekoči jogurt, ga pred uživanjem preprosto zmešamo s kuhinjskim mešalnikom. Tako pripravljenemu navadnemu jogurtu lahko primešamo žlico medu ali marmelado. Odlično pa se mu podajo tudi koščki sadja. Tako si lahko pripravite tudi sveži sadni jogurt kar doma.