Dojenček in zelenjavna kašica

(Foto: iStockphoto)

Sestavine:

1 olupljen in drobno narezan bio krompir

1 olupljen in drobno narezan bio korenček

1 čajna žlička olivnega olja

1 žlica svežega ali zamrznjenega graha

2 žlici nesoljenih zrn sladke koruze, sveže ali zamrznjene


Malce segretemu olju v majhni kozici dodamo korenje in na srednji vročini pražimo približno pet minut, da se zmehča. Dodamo grah, krompir, koruzo in vse skupaj zalijemo s približno pol decilitra hladne vode. Pokrijemo in pustimo, da zavre, potem pa vročino znižamo in vsebino dušimo približno 15 minut. Pazimo, da se hrana ne prime dna in po potrebi občasno premešamo ali dodamo malo vode, če se je vsebina preveč zgostila. Zelenjavo pretlačimo skozi sito ali jo zmečkamo z vilicami.

Kašica je dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vitamina E. Olivno olje kašici zviša energijsko vsebnost. Ker so sestavine ekološke in kakovostne, jim ni treba izboljševati okusa s soljo, sladkorjem ali predelanimi sestavinami. Začetki prehranjevanja so odločilni za razvoj naravnega okusa, h kateremu se bo otrok vse življenje vračal.