dominvrt

Umestitev previjalne mize v majhnem stanovanju

USTVARJAMO
0
26.04.2019, 11:14

Pri opremljanju sobe za novorojenčka se nam porodita dve poglavitni vprašanji, in sicer, kje bo spal in kje ga bomo previjali? Pri izbiri in umestitvi otroške posteljice večjih dilem tako ni, ker gre za osnoven kos pohištva, nekoliko drugače pa je pri previjalnih kotičkih, ki ponujajo več možnosti oziroma manevrskega prostora za umeščanje.

Umestitev previjalne mize v majhnem stanovanju

Previjalna miza, ki na prvi pogled izgleda dokaj tipična, a je v resnici veliko več kot to. Površina, kjer našega malčka dnevno previjamo, je namreč zložljiva in kar naenkrat lahko služi tudi kot lična omarica za shranjevanje.
Previjalna miza, ki na prvi pogled izgleda dokaj tipična, a je v resnici veliko več kot to. Površina, kjer našega malčka dnevno previjamo, je namreč zložljiva in kar naenkrat lahko služi tudi kot lična omarica za shranjevanje./ FOTO: Shutterstock

Umestitev: kopalnica ali otroška soba?

Kar se tiče same umestitve previjalne mize, se ljudje odločajo predvsem na podlagi praktičnosti in velikosti prostora, ki ga imajo na voljo. To sta nekako tudi dve glavni pravili, ki ju lahko upoštevamo. Enim staršem je ljubše, da je miza v kopalnici, saj imajo takoj pri roki tudi tekočo vodo in vse ostale potrebne pripomočke, kot so sveže brisačke in otroška kozmetika. A vendar je potrebno vedeti, da ne gre vsaka previjalna miza v vsako kopalnico, saj gre v osnovi za pohištveni element, ki ni tako majhen. Meri namreč 60 cm v globino in 78 cm v dolžino, pri tem da je previjalna plošča, ki je pritrjena na vrh, nekoliko širša, in sicer 74 cm v širino in 82 cm v dolžino. Sama višina osnove variira med 85 in 90 cm, odvisno od tega, ali je miza na kolescih ali nogicah, previjalna plošča pa vse skupaj poviša za 15 do 17 cm. Če ima miza na obeh krajših stranicah še obodno poličko, širina previjalne plošče lahko preseže tudi meter in več. Mere posamezne previjalne mize so seveda odvisne tudi od proizvajalca. Kakorkoli, za umestitev omenjenega pohištvenega kosa v kopalnico potrebujemo kar nekaj dodatnega prostora, sploh če pomislimo, da kdaj v kopalnici najverjetneje ne bomo le sami z dojenčkom. 

Če se odločimo, da bo previjalna miza v otroški sobi, je smiselno, da jo umestimo v bližino posteljice, hkrati pa na mesto, kjer bomo imeli tudi sami dovolj manevrskega prostora za previjanje malčka. Glede na to, da vode v spalnih prostorih ni, je najbolje, da si jo vnaprej pripravimo v manjšo posodo, ki jo postavimo na kakšno nižjo ali stransko poličko, da je otrok s prvim zamahom ne bo po nesreči razlil. Kar se tiče robčkov, mazil in ostalih pripomočkov, pa so lahko varno shranjeni v predalih pod previjalno ploščo, saj bodo tako vedno pri roki. Priporočljivo je nekje v bližini imeti tudi manjši košek za odpadke, ki se ga sproti tudi prazni. 

Nekoliko večja previjalna miza v obliki komode, ki jo je mogoče tudi po tem, ko je za previjanje ne potrebujemo več, uporabiti kot del shranjevalnega pohištva.
Nekoliko večja previjalna miza v obliki komode, ki jo je mogoče tudi po tem, ko je za previjanje ne potrebujemo več, uporabiti kot del shranjevalnega pohištva./ FOTO: Shutterstock

To je značilno za določeno plodovo, dojenčkovo, malčkovo starost
Preberi še:
To je značilno za določeno plodovo, dojenčkovo, malčkovo starost

Za tiste, ki s prostorom niste omejeni, so na voljo tudi večje previjalne mize v obliki komod, ki so sila uporabne, tudi ko otroka ne previjate več, saj lahko v celoti odstranite previjalno ploščo (ali jo zložite, odvisno od sestava). Komoda je nato lahko premeščena tudi v druge prostore stanovanja, kjer lahko pride bolj do izraza, hkrati pa je še vedno namenjena shranjevanju. Izredno popularni in nadvse uporabni so tudi pohištveni sestavi za opremo otroške sobe, v katere se previjalno mizo da precej enostavno vkomponirati tudi pri nadaljnjem razvoju otroka. Nekaj časa lahko služi kot mizica, ali se poenoti z ostalim shranjevalnim sestavom.

Previjalna miza v otroški sobi je umeščena ob steno. Nad njo so tudi dodatne poličke, ki so v tem primeru izredno praktične.
Previjalna miza v otroški sobi je umeščena ob steno. Nad njo so tudi dodatne poličke, ki so v tem primeru izredno praktične./ FOTO: Shutterstock

Dojenčki se smejejo že od prvega dneva
Preberi še:
Dojenčki se smejejo že od prvega dneva

Previjalno 'postajo' lahko naredimo tudi sami 

Obstajajo tudi nekoliko bolj domiselni načini za ureditev previjalne 'postaje' za vašega malčka, sploh za tiste v resni prostorski stiski. Izredno dobro se obnese denimo le dodatna lesena plošča (dimenzij 60 x 65 ali 60 x 60 cm v širino in dolžino ter kakšen centimeter debeline), na katero položimo vodonepropustno previjalno blazino, ki jo lahko namestimo na pralni stroj in otroka previjemo v kopalnici. Prenosno previjalno ploščo lahko uporabite tudi kjerkoli drugje v stanovanju, kjer je dovolj prostora. Sam element zagotavlja nekoliko večjo stabilnost in nudi dodatno podlago, medtem ko se vam ne bo treba bati, da bi po nepotrebnem umazali kakšen kos pohištva.

Če imate nekoliko bolj spretnega partnerja in izjemno malo prostora v stanovanju, vam predstavljamo še eno zanimivo rešitev, ki resnično upošteva vsak centimeter, in izgleda takole: nad kopalno kad z dveh strani konzolno privijačite ploščo, ki je na tečajih, torej se po uporabi lahko dvigne. Na vrhu poskrbite za pripenjalni mehanizem, da jo boste po tem, ko bo otrok previt, lahko dvignili in pripeli na steno, ob ponovni uporabi pa znova spustili. Če hočemo dnevna opravila čim bolj prilagoditi danim prostorskim razmeram, kdaj enostavno ne gre drugače, kot da smo malo inovativni, oprimizacija previjalnega kotička pa zagotovo spada med tiste bolj domiselne domače inovacije. 

Postali ste očka in zdaj je čas ...
Preberi še:
Postali ste očka in zdaj je čas ...

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Varnostnik pri potniku spregledal simulirano ...
Polanc priznal: Rogličeva rožnata majica mi je ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
Preobrat je sodnikom vzel sapo, odneslo je Klemna ...
7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka
To je nekaj najboljšega!
Nečakinja princese Diane ima 32 let starejšega ...
Vedno drzna: seksi teniška igralka, ki rad izziva
Tukaj se rodi približno tri milijone otrok na leto
Takšne plače imajo v gostinstvu
Tanja Ribič: ''Mislite, da je to svoboda?''
Odlična izbira za vse priložnosti