Pet prednosti branja otrokom

1. Pravljica pred spanjem poskrbi, da se otrok umiri in brez solz utone v spanec. Starši, babice, dedki, starejši bratje in sestre, ki berejo malčku, z njim vzpostavljajo močno čustveno vez. Otrok v postelji čuti ljubezen, bližino, toplino in povezanost.

2. Otroci, katerim starši pogosto berejo pravljice, imajo bujno domišljijo in se lahko brez težav zamotijo sami in igrajo tako, da menjavajo vloge, se pretvarjajo, da so različni junaki.

3. Pogosto branje veliko pripomore k spominu, presenečeni boste, kako veliko si bodo zapomnili.

4. Branje je veliko več kot samo to, z njim se razvijajo tudi govorne veščine, in otrok se tako pripravlja na naslednji korak: samostojno branje in razumevanje napisanega. Njihov besedni zaklad je tako iz dneva v dan bogatejši.

5. S pomočjo pravljic otroci rešujejo težave. Ko poslušajo o čarobnih bitjih, ki se jim je uspelo izviti iz kakšne težave, so prepričani, da bo tudi njim uspelo in ne klonejo pred oviro. Pravljični svet jih spodbudi, da se soočijo z lastnimi čustvi in jih tudi razumejo.

Lahkonočnice

Lahko noč, male bibe!

Naj vaše bibe zaziba v spanec pomirjajoč glas babic in dedkov, kot je bilo to značilno v starih časih, ko so vsi živeli pod eno streho in se stiskali v majhni izbi ob kaminu. Zavrtite jim eno izmed avtorskih pravljic, ki so dostopne TUKAJ. Pri Si.mobilovem projektu Lahkonočnice sodeluje osem slovenskih pravljičarjev: Ana Duša, Boštjan Gorenc - Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X Gombač ter deset stanovalcev Doma starejših občanov Fužine v Ljubljani. Do 31. 12. 2016 bo Si.mobil vsak dan objavil po eno novo pravljico. Zbirko pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa lahko poslušate prek tablice, telefona ali računalnika, za to pa vam ni treba odpreti mošnjička. So povsem brezplačne in otroci jih lahko poslušajo vedno znova in znova in se vedno znova tudi zaljubijo v najljubšega junaka. Je to jež, medved ali Groznovilca? Mogoče pa je njihovo srce osvojila Pozabljiva kapica ali Smrkavi Ožbej. V čudežnih pravljicah nastopajo pravljični junaki, ki so mogočni, dobri ali zlobni, slabi, zabrisana je sled med nemogočim in mogočim, kar je otrokom še posebej všeč. V ospredju so lastnosti, kot so iznajdljivost, zvitost, pridnost … pravljična števila in predmeti. Veliko je ponavljanj besed in dejanj, na koncu pa je dobro poplačano, hudo kaznovano.

Pedagoško ustreznost pravljic je potrdila Zvezdana Majhen, univ. dipl. psih., književnica, s šestnajstletnimi izkušnjami zunanje strokovne sodelavke (psihologinje in književnice) pri založbi Studio Hieroglif. Pravljice so na spletnem mestu podkrepljene tudi z ilustracijami znanih slovenskih ilustratorjev, to so Milanka Fabjančič, Miha Hančič in Anja Držanič.

''Lahkonočnice so v resnici nekaj zelo očarljivega. Ideja, da starejši berejo mlajšim in da jih tako uvajajo v čudoviti svet zgodb, pravljic in dogodivščin, je vsekakor plemenita. Povabilo k tej iniciativi mi pomeni veliko. Predvsem v smislu odgovornosti. Pisanje za najmlajše mora biti tenkočutno in iskreno, kot let metulja. Zato sem za Lahkonočnice napisal izključno nove pravljice,'' je svoje sodelovanje v projektu povzel Žiga X Gombač.

Stanovalci DSO Fužine so v posebnem bralnem kotičku z veseljem posedeli, poklepetali, brali in se hkrati tudi željni novih znanj vključili na tečaj tehnološkega opismenjevanja. Do zdaj so posneli že 16 pravljic.

''Povezovanje generacij je izjemno pomembno tako za starejše kot tudi za mlajše. V DSO Fužine se trudimo naše stanovalce vključevati v čim več medgeneracijskih aktivnosti, saj tovrstno sodelovanje izjemno pozitivno vpliva na njihovo dobrobit. Izboljša se njihovo počutje in zdravje, zmanjša se občutek osamljenosti, hkrati pa se poveča tudi njihov občutek pripadnosti ter pomembnosti družbi. V projektu Lahkonočnice smo prepoznali pomemben korak Si.mobila k doseganju tega cilja, zato smo z veseljem pristopili k sodelovanju v njem'' je o številnih pozitivnih vplivih medgeneracijskega povezovanja spregovorila Bojanka Genorio, direktorica Doma starejših občanov Fužine.

Pripovedovalka Pavla Traven

Pripovedovalka Pavla Traven

V deželo princesk, zmajev, gozdnih vil in preostalih čarobnih bitij ste vabljeni vsak večer po 18. uri. Lahko noč, male bibe!

Sponzorirana vsebina