''Pred davnimi davnimi časi, nekje pred tremi tedni, je živel strašni zmaj po imenu Lepa princeska. Imel je kar sedem hudih glav in je zelo rad gledal filme,'' tako se je začela pravljica, ki si jo je pravljičar Boštjan Gorenc - Pižama, avtor Lahkonočnic, sproti izmišljeval z nadobudnimi 'zmajčki'. Med malčki je bilo slišati polno smeha, ker je bil zmaj Lepa princeska nadvse zabaven zmaj, o njem so pripovedovali zelo navdušeno. Pa ne samo to, bil jim je navdih, da so ga upodobili. Nastale so prekrasne risbice, na katerih se je bohotila ta sedemglava pošast, ki je prebirala tudi spored.

Kakšne pravljice pa prebirajo in poslušajo najmlajši najraje? Všeč so jim takšne, v katerih nastopajo zmaji, vitezi, sloni, dinozavri ... takšne, ki so hkrati vesele in malce grozne. 

Pravljica

(Foto: iStock)

Da bi bile pravljice na dosegu roke, že eno leto za to skrbijo www.lahkonocnice.si, gre za spletno stran, na kateri starši na enem mestu lahko najdejo različne pravljice. ''Lahkonočnice so zbirka pravljic, ki jih za nas ustvarjajo priznani in manj priznani slovenski pravljičarji, ilustrirajo mladi slovenski ilustratorji in berejo pripovedovalci iz domov za starejše občane,'' je pojasnila Tatjana Kos, predstavnica podjetja A1, ki je zaslužen za ta projekt.  ''Lahkonočnice se mi zdijo kot projekt najboljše predvsem zato, ker smo dobili neko središče, kjer se da dobiti sodobne slovenske pravljice. Ljudem ni treba iskati,'' se je strinjal Boštjan Gorenc - Pižama.

Sodelujte v nagradnem natečaju! Pošljite nam pravljico ali risbico ter se potegujte za Pravljično škatlo!

Lahkonočnice pa so všeč ne samo otrokom, ampak tudi starejšim. Marjan Pirc že eno leto bere pravljice malčkom, in tako je nadoknadil vse trenutke, ko svojim otrokom, vnukom, pravnukom zaradi dela ni mogel prebirati pravljic. ''Občutim eno veliko srečo, zadovoljstvo, da sem povezan s temi malčki, z otroki, da te gledajo, poslušajo prav vsi navdušeno. Pa še vprašajo te, če je kaj narobe.''

Kot pomoč k ustvarjanju in spodbujanju otroške domišljije bo med otroki zaokrožila Pravljična škatla. Najprej si jo bodo ogledali v domovih za starejše občane in nastale bodo nove zgodbe, pozneje pa bo svoj dom našla v vrtcih. ''Naša želja je, da ta Pravljična škatla potuje po Sloveniji in na takšen način bogati domišljijo, kreativnost otrok, staršev, vzgojiteljev, kogarkoli, ki skupaj z otroki ustvarja pravljico,'' je dejala Tatjana Kos.

Kakšen je recept za sodobno pravljico?

''Vedno potrebujete enega junaka in ta junak mora naleteti na eno težavo, potem pa mu predmeti iz Pravljične škatle pomagajo pri njej,'' nam je pravljičar zaupal svojo skrivnost. Poudarja, da vsakdo izmed nas lahko postane pravljičar,  toda to ni preprosta služba, saj so otroci najbolj kritična publika.

Lahkonočnice - Pravljična škatla - 5

(Foto: A1)

Ne pozabite: pravljice so otrokom najlepša popotnica, ki jim jo lahko dajo starši, in če so te povrh vsega še poučne, se v malih glavah z branjem nabira novo in novo znanje.

Sodelujte v natečaju in se potegujte za Pravljično škatlo!

Vabimo vas, da pri otrocih spodbudite domišljijo in ustvarjalnost ter nam pošljete zgodbo, risbico o predmetih iz Pravljične škatle. Natečaj Lahkonočnice – Pravljična škatla bo trajal na spletnem portalu Bibaleze.si od 4. 12. 2017 do 27. 12. 2017 do 17. ure. Vsak teden bomo izbrali zmagovalno pravljico, mali pisatelj ali slikar pa bo prejel v dar Pravljično škatlo in slastne piškote. Nagrade prispeva A1.

Ob koncu natečaja bo najboljša pravljica, ustvarjena pod mentorstvom Cvetke Sokolov, zaživela tudi na www.lahkonocnice.si. Prebral jo bo pripovedovalec iz doma starejših občanov, v sliki pa oživel ilustrator Lahkonočnic. Celotni proces nastajanja bo ujela tudi naša snemalna ekipa.

Sproti bomo objavljali tudi intervjuje z znanimi slovenskimi pravljičarji, ki vam bodo svetovali, kako nastane dobra pravljica.  Še več: vsak večer boste tudi lahko uživali v čarobnosti novih zvočnih pravljic. Veseli december prinaša kar 31 novih Lahkonočnic, ki bodo otroke zazibale v miren spanec.

Ta teden si lahko preberete prvi intervju z avtorico Lahkonočnic Cvetko Sokolov. V prispevku je tudi video, v katerem predstavimo prvo Pravljično škatlo s tremi skrivnostnimi predmeti. 

Lahkonočnice - Pravljična škatla - 2

(Foto: A1)