Domišljija

(Foto: iStock)

Spodbujajte domišljijo in ustvarjalnost!

Otrokova domišljija v zgodnjih letih je velik korak v odraslo dobo. Med igro, ustvarjanjem domišljijskih junakov, zgodb, otrok razvija svoje zmožnosti na vseh področjih, tako kognitivnih kot tudi socialnih.

Otrok, ki ustvarja, je odprt, kritičen, fleksibilen, hitro se navduši, je samoiniciativen, originalen, nekonvencionalen, energičen, pogumen, ljubitelj novega, vztrajnež, ki rešuje težave, neodvisen, zrel, čustveno stabilen, dominanten in pripovedovalec šal.

Izr. prof. dr. Matija Svetina izpostavlja, zakaj so otrokova domišljija, ustvarjalnost, svobodna igra pomembni za njegov razvoj: ''Otrokova svobodna igra je pomembna zaradi mnogih stvari, npr. za razvoj njegove iniciativnosti, učenja socialnih veščin, čustvene regulacije. Otroke zanimajo mnoge reči, ki jih lahko v prosti igri raziskujejo; nič ni narobe s tem, če se otroci kdaj tudi dolgočasijo in si morajo sami izmisliti, s čim in kako se bodo igrali.''

Nasveti, kako spodbuditi otrokovo domišljijo in jo tudi negovati

''Starši imajo vrsto možnosti za spodbujanje otrokove ustvarjalnosti, od različnih iger, branja pravljic do pogovora o njih, predvsem pa s tem, da otrokove ustvarjalne ideje in izdelke opazijo (ne samo takrat, ko imajo čas in so v pravem razpoloženju) in ustrezno nagradijo, npr. s pohvalo,'' svetuje Svetina.

Otrok naj preživi veliko časa zunaj.

Če je le mogoče, preživite z otrokom čim več časa v naravi. Spreminjajoča se narava ponuja nešteto možnosti za raziskovanje, ustvarjanje, razmišljanje. Drevesa, gore, ptice, rože ... so otrokom vsakdanja inspiracija, da postavljajo vprašanja, si domišljajo nemogoče in so vsakič znova ustvarjalni. Iz kupa listja lahko nastane nepremagljiva trdnjava, iz palice najmočnejši meč, iz kamenčkov lahko napišejo svoje ime, v pesek lahko narišejo srečo ...

Otroka spodbujajte pri ustvarjanju različnih situacij.

Ko si otrok domisli določeno situacijo, se mora vživeti v različne vloge. Spodbudite ga, da postane za en dan princ ali princesa, veterinar, zobozdravnik, učitelj, gradbenik ... Kaj vse počnejo pri določenem poklicu? Lahko je vse resnično, lahko pa izmišljeno. Pri igri ni pravil. Če so mu všeč znani superjunaki, naj v sebi poišče skrivno moč. Videli boste, koliko znanja, koliko neverjetnih idej se nahaja v tako majhni glavi.

Besedna igra je dobrodošla.  

Razne besedne igre so več kot dobrodošle na dolgih potovanjih. Tako boste otroka zamotili, da mu ne bo dolgčas, spodbudili pa ga boste, da bo razmišljal o novih besedah in rimah.

Ustvarjanje

(Foto: iStock)

Spodbujajte ustvarjalnost.

Doma imate lahko mini ustvarjalne delavnice. Otrok lahko riše, izrezuje iz kolaža, lepi ... Postane lahko umetnik in poišče panogo, v kateri bo izrazil vse svoje ideje in talente. Spoznal bo različne materiale, ki mu bodo dali svobodo ustvarjanja, hkrati pa se bo zmožen osredotočiti le na to. Razvijal bo svoje motorične sposobnosti, koordinacijo oči-roke. Uvidel bo, da iz nič lahko nastane nekaj prekrasnega.

Otroku berite pravljice, skupaj prisluhnite Lahkonočnicam.

''Branje odpira svetove, za katere nismo vedeli, da obstajajo. Pomaga nam, da spoznamo odnose, ki jih še ne poznamo. Ter da znamo ločiti, kaj je dobro in kaj slabo. Pravljice nas potolažijo, nam ponudijo rešitev in nas uspavajo. Z njimi v resnici ni nikoli dolgčas,'' razlaga avtor številnih mladinskih del Žiga X Gombač. Poudarja: če starši vsak večer otroka uspavate s pravljico, če mu berete, ko je bolan, če prosti čas preživite s kupom knjig v rokah, otrok s tem veliko pridobi pri besednem zakladu. Toda to še ni vse – ustvari se globoka vez med tistim, ki mu jo bere, in tistim, ki jo posluša. ''Slednji spozna različne junake, dogodivščine, pa tudi simpatične pošastke in njihove lumparije.'' V otroku se z branjem pravljic prebudi tudi ljubezen do zgodb, je bolj zbran in ima naklonjen odnos do knjig.

Za vse ljubitelje sodobne tehnologije pa obstajajo tudi pravljice na svetovnem spletu www. lahkonocnice. si. Na enem mestu je zbrana prava zakladnica sodobnih slovenskih pravljic, ki jih berejo pripovedovalci iz doma za starejše občane. Žiga X Gombač meni, da so Lahkonočnice naletele na tako izjemen odziv pri starših in otrocih zato: ''Ker so kvalitetne. Ustvarjamo jih nekoliko mlajši avtorji, ki smo generacijsko bližje tistim, katerim so namenjene. Do njih je tudi precej lahko priti, redno se osvežujejo in oglašujejo ter ponujajo svojstveno izkušnjo. Ustvarja jih sposobna in predana ekipa, ki je hvaležna vsakega poslušanja in branja.''  

Postavite provokativna vprašanja.

Verjeli ali ne, otrokovo domišljijo in ustvarjalnost lahko spodbudite tudi tako, da postavite provokativna vprašanja, ga pozovete, da izrazi svoje ideje, z vami deli svoje videnje. Dajte mu vedeti, da njegove mišljenje šteje. 

Omejite gledanje televizije in igranje računalniških iger.

Osredotočanje na zaslon je pasivni način učenja, zato poskušajte spodbuditi otroka, da poseže po drugih načinih zabave. Dajte mu raje recimo v roke pisalo in list papirja, uporabi na svoje čute in se prepusti domišljiji. (Namig: Izdelek prijavite na naš natečaj Lahkonočnice – Pravljična škatla!)

Lahkonočnice - Pravljična škatla - 1

(Foto: A1)

Poskrbite, da ima dovolj prostega časa.

Otrok potrebuje tudi čas, ki ni podrejen nekemu urniku, ko lahko svobodno uživa v svoji domišljiji, ne glede ali lista slikanico, gradi stolp iz kock, iz papirnatih tulcev izdeluje hišico, se igra s plišastimi igračami ...

Bodite neobičajni.

Žiga X Gombač svetuje, kako lahko starši še spodbudimo otrokovo domišljijo: ''S tem, da smo neobičajni. Seveda ne ves čas, otrok mora vedeti, kje so meje. Ampak saj je mogoče biti tudi navihano nenavaden. Tudi zato, da se svet okoli nas začuti kot nekaj, kar ni popolnoma definirano. Da vsak izmed nas lahko najde svojo pot ter svetu doda nekaj lastnega, izvirnega. Predvsem z domišljijo.''

Sodelujte v natečaju in se potegujte za Pravljično škatlo!

Vabimo vas, da pri otrocih spodbudite domišljijo in ustvarjalnost ter nam pošljete zgodbo, risbico o predmetih iz Pravljične škatle. Natečaj Lahkonočnice – Pravljična škatla bo trajal na spletnem portalu Bibaleze.si od 4. 12. 2017 do 27. 12. 2017, do 17. ure. Vsak teden bomo izbrali zmagovalno pravljico, mali pisatelj ali slikar pa bo prejel v dar Pravljično škatlo in slastne piškote. Nagrade prispeva A1.

Ob koncu natečaja bo najboljša pravljica, ustvarjena pod mentorstvom Cvetke Sokolov, zaživela tudi na www.lahkonocnice.si. Prebral jo bo pripovedovalec iz doma starejših občanov, v sliki pa oživel ilustrator Lahkonočnic. Celotni proces nastajanja bo ujela tudi naša snemalna ekipa.

Sproti bomo objavljali tudi intervjuje z znanimi slovenskimi pravljičarji, ki vam bodo svetovali, kako nastane dobra pravljica. Še več: vsak večer boste tudi lahko uživali v čarobnosti novih zvočnih pravljic. Veseli december prinaša kar 31 novih Lahkonočnic, ki bodo otroke zazibale v miren spanec.

Dragi starši, polagamo vam modro zaključno misel Matije Svetine na srce: ''To, da odrasli otrokom berejo ali pripovedujejo pravljice, je za otroka pomembno iz mnogih razlogov, od razvoja govora, sklepanja, socialnih odnosov do uravnavanja otrokovih notranjih konfliktov in negotovosti; pravljice s pravljičnimi liki v določeni meri zrcalijo otrokov notranji svet in dajejo otrokovemu razvoju strukturo in smer, zato lahko otrok neko pravljico pri določeni starosti posluša spet in spet. Pripovedovanje ali branje pravljic je brez dvoma eden izmed načinov kvalitetnega preživljanja časa s svojim otrokom, četudi si otrok v nekem obdobju želi ves čas poslušati eno in isto pravljico.''

Sponzorirana objava

Lahkonočnice - Pravljična škatla - 5

(Foto: A1)