Branje knjig

Otroci imajo radi, da jim vedno znova in znova berete isto pravljico. (Foto: Profimedia)


Nesmiselno zapravljanje …

Starši zapravljajo pravo bogastvo za takšne in drugačne otroške knjige, ker želijo, da bi njihovi otroci čim prej znali brati, ker upajo, da bodo postali pravi knjižni molji in da bodo imeli bogat besedni zaklad. Toda strokovnjaki trdijo, da izberete le nekaj tistih, ki jih imajo najraje, saj bo otrok tako bolje napredoval in dosegel bo boljše rezultate.

Vedno ista pravljica – bogatejši besedni zaklad

Raziskovalka Jessica Horst z univerze v Sussexu se je domislila eksperimenta, s katerim je skušala ugotoviti, kako hitro si triletniki zapomnijo šest novih besed. Otroke je obiskala trikrat v enem tednu. Eni skupini otrok je vedno znova brala isto pravljico, drugi skupini otrok je prebrala tri različne pravljice.

Ko so jih raziskovalci obiskali sedem dni pozneje, so ugotovili, da so se otroci iz prve skupine naučili 3,6 besede, otroci iz druge pa 2,6 nove besede. Prav tako so spoznali, da se otroci iz prve skupine hitreje učijo kot otroci iz druge skupine.

Otrok

S poslušanjem pravljic otrokov besedni zaklad postaja bogatejši. (Foto: iStockphoto)

Jessica Horst je izjavila: ''Študija je dokaz, da se otroci, ki jim berejo ves čas iste pravljice, hitreje učijo novih besed, kot otroci, ki jim berejo različne knjige. Raziskovali smo še naprej in ugotavljali, kako je čez nekaj časa. Prišli smo do iste ugotovitve – otroci se hitreje naučijo, če se jim informacije ponavlja vedno znova.''

Dodaja, da je tudi sama mamica in da svojemu 19-mesečnemu sinu ves čas bere iste pravljice. Če mu dovoli, da sam izbere slikanico, vedno izbere isto. ''Ko so otroci majhni, res ni smiselno zapraviti ogromno denarja za knjige. Branje le nekaj določenih vedno znova je učinkovitejše za njihov razvoj v zgodnjem otroštvu.''