"Ustvarjam v poznih večernih urah, ko svet že spi, ko sove ukajo in zvezde mežikajo," pove Žiga X Gombač. V zgornjem videoprispevku si oglejte, kakšni so njegovi nasveti za pisanje pravljic, kje poišče navdih, kako je sploh začel ustvarjati ...

Navdih najde v najbolj vsakdanjih situacijah, nam je med drugim zaupal. "Zadnjič se mi je denimo zgodilo, da sem ga dobil na službenem sestanku, ko sem se moral zagovarjati pred šefom," se nasmeje. In včasih se ideja porodi celo sredi noči, zato ima ob postelji vedno zvezek in svinčnik.

Pravljičarji - 2

Žiga X Gombač pravi, da ga je kot otroka spodbudilo, da je nadaljeval s pisanjem, ker je učiteljica njegove izdelke prijavljala na natečaje in je včasih dobil tudi kakšno nagrado. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pravljičarji - 4

A preden se lotimo ustvarjanja, je treba poiskati navdih in ta se lahko nahaja v pravljični škatli. Žiga jo je odprl. Le kaj je našel v njej? (Foto: Aljoša Kravanja)

NAGRADNA IGRA - SPODBUDITE OTROKE, DA USTVARJAJO PRAVLJICE

Navdih se lahko nahaja tudi v pravljični škatli. Zato si skupaj z otroki poglejte drugi videoprispevek, v katerem je Žiga X Gombač odprl novo, zdaj že drugo pravljično škatlo, in našel tri predmete. Otroke vabimo, da jih uporabijo za svoj navdih ter narišejo in/ali napišejo svoje pravljice. Te nam lahko pošljete do 27. decembra 2017 prek prijavnice, ki jo najdete na dnu strani. Najboljša bo prejela za nagrado pravljično škatlo in slastne piškote. Nagrade prispeva A1.

NAJ BO PRAVLJICA VAŠEGA OTROKA POSNETA KOT LAHKONOČNICA!

Na naši spletni strani boste lahko v tem veselem decembru vsak teden našli pogovor z novim slovenskim pravljičarjem, ki bo razkril svoje skrivnosti, nato pa še odprl novo pravljično škatlo. Vsak teden si želimo, da otroci najdejo v njej nov navdih. Najboljše bomo vsak teden nagradili s pravljično škatlo in slastnimi piškoti. Na koncu bomo imeli 4 nagrajence in med njimi bomo izbrali najboljšega, ki bo dobil še eno nagrado. Skupaj s Cvetko Sokolov, pravljičarko, ki smo jo spoznali prejšnji teden, bo izboljšal svojo pravljico. Ta bo nato postala prava pravcata Lahkonočnica. Si predstavljate, kako bo ponosen!

Lahkonočnice so sodobne slovenske zvočne pravljice, ki jih lahko najdete TUKAJ. Otrokom jih berejo starejši občani. Med njimi boste našli tudi pravljice Žige X Gombača. Tudi to, ki nam jo pripoveduje v prvem videoprispevku.

Pravi, da je že v šoli vedno rad pisal spise, ki pa so bili, ko mu jih je učiteljica vrnila, čisto rdeči, saj je misel prehitevala roko. "Toda vsebinsko jih je učiteljica spoznala za dobre in jih je pošiljala na natečaje. Tako sem dobil tudi kakšno nagrado in to mi je vlivalo pogum." Tako lahko tudi nagradni natečaj Lahkoničnice – Pravljična škatla opogumi vašega otroka ter mu da več samozavesti pri izražanju.

"Nekje sem prebral, da je kolegu Primožu Suhadolčanu njegov oče (prav tako pisec op. a.) Leopold Suhadolčan poleti naročil, da vsak dan napiše eno zgodbo. In rezultat je viden. Primož je odličen pisatelj," še razmišlja Gombač. S tem hoče še enkrat poudariti, kako pomembno je pri ustvarjanju, da se ves čas trudimo in redno pišemo, saj šele tako začnejo nastajati vedno boljši izdelki.

Imamo pa že tudi zmagovalno pravljico prejšnjega tedna. Njen naslov je Božična snežno bela kapa za Micra. Čestitamo zmagovalcu Kevinu, ki bo prejel pravljično škatlo in piškote, poteguje pa se tudi za glavno nagrado - da njegova pravljica pod mentorstvom Cvetke Sokolov postane posneta kot Lahkonočnica.

Sponzorirana objava

Pravljična škatla - Žiga X Gombač

(Foto: A1)

Nagradni natečaj je zaključen!