V zgornjem videoprispevku lahko prisluhnete pravim pravcatim pravljičnim skrivnostim, ki jih nato kot starši in vzgojitelji lahko razkrijete svojim otrokom. Pravljičarka Cvetka Sokolov je prepričana, da jih moramo pri razvijanju ustvarjalnosti spodbujati. Pri tem pa vam lahko pomaga ... PRAVLJIČNA ŠKATLA. Kaj se v njej skriva, si lahko skupaj z otroki ogledate v drugem videoprispevku. Vsak pisec potrebuje navdih in ta je lahko predmet, ki se skriva v pravljični škatli.

Pravljičarji - 9

Da bi našli navdih, moramo včasih odpreti pravljično škatlo, pravi Cvetka Sokolov. (Foto: Aljoša Kravanja)

Pravljičarji - 11

Le kaj se skriva v pravljični škatli in kako nas bo navdihnilo? (Foto: Aljoša Kravanja)

Pravljice Cvetke Sokolov najdete med Lahkonočnicami. Med njimi je tudi Modri zajček, njeno najljubše delo, ki ga pripoveduje v videoprispevku. Lahkonočnice so sodobne slovenske zvočne pravljice, ki jih najdete TUKAJ. Otrokom jih berejo starejši občani.

NAGRADNA IGRA – SPODBUDITE OTROKE, DA USTVARJAJO PRAVLJICE

Ustvarjalci in pripovedovalci Lahkonočnic si želijo, da bi otroci tudi sami v roke vzeli papir in svinčnik ali barvice. Na podlagi treh predmetov, ki jih je v drugem videoprispevku Cvetka Sokolov našla v pravljični škatli, naj napišejo in/ali narišejo svoje pravljice. Pošljite nam jih do 27. decembra 2017 in najboljša bo prejela za nagrado pravljično škatlo in slastne piškote. Nagrade prispeva A1.

Vsak teden v tem veselem decembru boste lahko na naši spletni strani našli pogovor z novim slovenskim pravljičarjem, ki bo razkril svoje skrivnosti, nato pa še odprl novo pravljično škatlo. Vsak teden si želimo, da otroci najdejo v njej nov navdih. Njihove pravljice pa bi radi videli in prebrali ter najboljšo vsak teden tudi nagradili. Na koncu bomo imeli 4 nagrajence in med njimi bomo izbrali najboljšega, ki bo dobil še eno nagrado. Skupaj s Cvetko Sokolov bo izboljšal svojo pravljico, ki bo nato postala prava pravcata Lahkonočnica. Si predstavljate, kako bo ponosen!

Da bi spodbudili ustvarjalnost otrok, si lahko najprej pravljice poskušate izmišljevati skupaj. Tako se lahko zabava tudi vsa družina ali skupina. Nekdo pove prvi stavek. Naslednji se nanj naveže in si izmisli naslednjega. Večkrat kot ponovite takšno vajo, boljše pravljice bodo začele nastajati, pravi Cvetka Sokolov. "Trudimo se le, da ima zgodba rep in glavo. Super pa je tudi, da se zgodi zaplet, ki ga je treba rešiti."

Tudi sama je pričela pravljice zapisovati, potem ko jih je pripovedovala svojima sinovoma. "Saj veste, kako radi otroci vedno znova poslušajo eno in isto pravljico. Ker jo je bilo treba povedati tudi desetkrat ali petnajstkrat, sem jo lahko vsakič malo izboljšala. In ko sem jo na koncu zapisala, je bila praktično dodelano besedilo." Čez čas se je opogumila in svojo zbirko pravljic pokazala svetu.

Ne pozabite torej tudi vi pravljic svojih otrok pokazati svetu oziroma nam. Ravno naslednji slovenski pravljičar bo razkril, da je morda danes pisec prav zato, ker so njegove zgodbe, ko je bil še otrok, nagradili in pohvalili ter je zato z ustvarjanjem nadaljeval in postajal vse boljši.

Sponzorirana objava

Prva Pravljična škatla

Vabimo vas, da napišete pravljico o enem ali treh predmetih na fotografiji. Dobrodošle so tudi risbice. Najboljše bomo nagradili. (Foto: Aljoša Kravanja)

Nagradni natečaj je zaključen!