Branje

(Foto: Thinkstock)

Kdaj je čas za slikanico?

Nikoli ni prezgodaj, da začnete otroku brati. Ni dovolj, da mu slikanice le kupujete, pomembno je, da jih skupaj prelistate, da se pogovarjate o vsebini, slikah, temah … Branje namreč spodbuja jezikovni razvoj, domišljijo, ustvarjalnost, zato strokovnjaki svetujejo, da otrokui že pri 10 mesecih kupite knjigo. Pomembno je, da slikanico prilagodite otrokovi starosti. Obstajajo številne knjigarne, knjižnice, založbe … zato je izbira bogata.

Kupujete otroku in ne sebi!

Slikanica mora imeti poučno noto. Ne kupujte knjig zato, ker so tako slikovite in tako glasne, ampak razmišljajte kot otrok, kaj bi bilo njemu všeč.

Strokovnjaki priporočajo, da so prve slikanice o zdravju, delih telesa. Ključno je, da imajo trde platnice, da so robovi zaobljeni. Otrok med 10. in 12. mesecem razvija motoriko in še nima dobro razvite koordinacije gibov, zato še ne zna listati knjige. Prav zaradi tega vzroka morajo biti stranice iz debelega kartona, da jih ne strga ali poje. Priporočljivo je, da so knjige iz ekološkega materiala, z oznako CE ali s kakšnim drugim dokazom, da niso toksične.

Slike morajo imeti čim manj detajlov, ker si otroci te starosti težko zapomnijo, kar se jim pokaže. Mnogi starši mislijo, da je pisana slikanica boljša, vendar ima enostavnejša večji učinek. Otrok se lahko pri tej starosti osredotoči le na dve ali tri stvari.

Otroci, stari od dveh do treh let, znajo izgovarjati besede in povedi, vsak dan pa se naučijo kaj novega. V tem obdobju otroci prepoznajo štiri barve in te bi morala slikanica tudi vsebovati. Priporočljivo je, da izberete slikanice z živalmi in predmeti iz okolice. Otrok pri tej starosti že zna obračati strani in s pomočjo staršev izve, kaj se nahaja na sliki in tako se nauči nove besede.

Zelo pomembno je,da med branjem z otrokom sedite, da je v vašem naročju.

Ko otrok odraste in bo njegova pozornost večja, je naslednji korak: branje kratkih pravljic, basni, pripovedk.

Če ste otroku redno brali, bo pri starosti od štiri do sedem let oboževal knjige. Zdaj je čas, da ga odpeljete v knjižnico in da sam postane član.

Ko potujete, vedno vzemite s sabo knjige po njegovem izboru. Pogovarjajte se z otrokom o prebrani knjigi. Če ste otroku privzgojili ljubezen do knjig in branja, mu bo lažje, ko bo šel v šolo, v primerjavi s sovrstniki, katerim niso brali.

Branje

(Foto: Thinkstock)