Ameriška terapevtka za družinske in partnerske odnose dr. Susan Heitler pravi, da so v večino ljudi zakoreninjene misli lahko tudi polom za zakonsko ali partnersko razmerje. Poglejte in preverite, ali njene opredelitve veljajo tudi za vas.

Zakonski par - 1

(Foto: Profimedia)

1. Je res vse v kompromisih?

Eden od temeljev dobre zveze je sprejemanje kompromisov, večkrat slišimo. S tem se nikakor ne strinja dr. Heitlerjeva, ki pravi, da je lahko sprejeti kompromis pogubljajoča odločitev para. Kot primer navaja selitev zaradi službenih obveznosti – če bi se moral vaš partner po službenih navodilih preseliti v London, vi pa bi želeli živeti v Parizu, bi bila nato izbira npr. Amsterdama res najboljša? Slab primer, kaj menite?

2. Saj sem ti rekla/rekel, da je tako prav!

Je izjava, ki je vse prej kot dobrodošla v odnosu! Strokovnjakinja pravi, da bi morali čim prej dojeti, da ste tako vi kot vaš partner inteligentni bitji, ki ne potrebujeta opominjanja in poudarjanja, da je nekdo boljši od drugega. Če veste, da je bila partnerjeva odločitev prava, ga spodbujajte – izrazite svoje mnenje, predstavite svoj pogled, nikakor pa ga ne poskušajte spreminjati in mu vsiliti svojega mnenja.

3. Ne zaspite skregani!

Nikoli ne pojdite v posteljo sprti. Rešite težave pred spanjem, oziroma poiščite vsaj začasno rešitev v smislu ''se bova zjutraj pogovorila''. Znano je, da ko stvari prespimo, drugače gledamo na njih. Prav tako lažje rešujemo težave, ko smo spočiti.

4. Dolge zveze lahko postanejo dolgočasne

Dolge zveze ostanejo zabavne in privlačne, dokler se partnerja trudita za stvari, ki so obema v užitek. Takoj, ko zapadete v rutino in dolgočasen ritem, se znajo pojaviti težave, na katere prej nikoli niti pomislili niste, pravi dr. Susan Heitler.

5. Ljubezen zbledi, ko izginejo seksualne iskrice

Iskreno, ali ste srečni v zakonu?

Se strinjate, da je razmerje v kar veliki meri odvisno tudi od ujemanja v postelji in predajanja najbolj intimnim strastem? Strokovnjakinja pravi, da je treba tudi spolnost raziskovati in preizkušati novosti, saj ko ta plamen enkrat ugasne, ga je precej težko prižgati.

6. Če sta že pred "večnim da" super par, bo tako tudi po poroki. Drži?

Ne! Dobro zakonsko partnerstvo odlikujejo izkušnje – ''da sta res dober par in da jima vse gladko teče'' velja za pare, ki so se naučili kooperativno sodelovati, komunicirati in skupaj sprejemati prave odločitve. Takšni pari že delujejo bolj pokončno, so samozavestni in bolj optimistični, pravi dr. Heitlerjeva. Bo držalo?

Seks – užitek ali nujno zlo?

Zakonski par - 2

(Foto: Profimedia)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na