Par v postelji

Potrudite se - kljub neprespani noči se zahvalite partnerju. (Foto: iStockphoto)


In čeprav se sliši malce nenavadno – raziskovalci kalifornijskega inštituta Berkley so zaključili, da pomanjkanje spanja vodi k temu, da so pari preveč utrujeni, da bi drug drugemu rekli hvala. Prav zaradi tega pa se eden od njiju ali celo oba počutita zapostavljeno, podcenjeno.

V raziskavi je sodelovalo več kot 60 parov, starih od 18 do 56 let. Naredili so dva poskusa. V prvem so pari vodili dnevnik spanja, zapisati so morali, kako kakovost njihovega spanja vpliva na vsakodnevni odnos s partnerjem. Pri drugem poskusu pa so pare snemali med skupnim reševanjem težav. Tisti, ki so ponoči slabo spali, so pokazali manj naklonjenosti do partnerja.

''Skratka, rezultati kažejo, da slab spanec lahko otežuje prepoznavanje prave vrednosti partnerja. Premalo spanja nas lahko naredi sebične v takšnem smislu, da so nam potrebe po spanju pred potrebami partnerja,'' je povedala psihologinja Amie Gordon.

Predlaga, da se vsakič, ko partner naredi nekaj lepega za vas, zahvalite. Vedeti mora, da ga cenite.

Kljub temu da so našli povezavo med slabim spanjem in manjšo hvaležnostjo med partnerjema, niso dokazali, da premalo spanja prispeva k slabši komunikaciji zakoncev, ko morata delovati kot tim.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na