Ločitev

(Foto: Thinkstock)

V razmerjih 'škriplje' ...

V kvizu Si v zdravem partnerskem odnosu? je sodelovalo skoraj 4.500 oseb in kar 50 odstotkov od njih je odgovorilo, da jih partner včasih kritizira. Presenetljivo je tudi, da je velik odstotek takšnih, ki trdijo, da njihov partner občasno menja razpoloženje.  Še vedno je izjemno velik odstotek ljudi, ki so ljubosumni na partnerja, ki drug drugega kritizirata, žalita.

Nobena zveza ni popolna, toda obstajajo takšne, v katerih se partnerja na vse moči trudita dati najboljšo verzijo sebe. Če vaš partner počen vse to, kar je našteto, ga ne zapustite, pustite, da vas ljubi še naprej.

Kaj o takšnih odnosih meni specialistka zakonske in družinske terapije Anja Kovačič? Ali si partnerji ne znajo več prisluhniti, biti v oporo drug drugemu? Kakšna je glavna napaka, ki ruši zdrav partnerski odnos? Njen odgovor objavljamo v celoti.

V današnjem svetu se vedno znova izkazuje problem nefunkcionalnih odnosov, kot družba pa veliko premalo naredimo za to, da bi se situacija spremenila na bolje. Vse ostane na ravni posameznika oziroma kolikor se vsak sam angažira, da bi se razvijal v tej smeri. To je še vedno področje, pri katerem smo ljudje nebogljeni, obenem pa še vedno podvrženi različnim družbenim pritiskom (strmenje za zaslužkom in dobrinami), kar je pospremljeno s kroničnim nezadovoljstvom ter odsotnostjo vrednot in globljih pomenov. Dejstvo je, da si v teoriji vsi želimo zdravih in čustveno varnih odnosov in tudi vemo, kako naj bi v partnerskih odnosih funkcionirali, v praksi pa se izkaže, da tega ne znamo in ne zmoremo.

Anja Kovačič

Anja Kovačič, specialistka zakonske in družinske terapije (Foto: osebni arhiv)

Cilj anketnega vprašalnika, ki ste ga objavili na spletni strani je bil pridobiti informacije o zadovoljstvu v partnerskih odnosih. Udeleženke/ci so imeli na voljo tri odgovore (drži, ne drži in delno drži), vprašanja pa so se dotikala čustvenih komponent, delitve dela, skupnega življenja ...), bi pa lahko anketo obogatili tudi s časovno komponento, ki bi povedala, koliko časa takšno stanje traja in pa trenutno počutje osebe, ki rešuje anketo. Zanimivo bi bilo tudi videti, kako bi se razlikovali odgovori med spoloma. Seveda rezultatov ne moremo posploševati, je pa to zagotovo eden od pokazateljev, da v partnerskih odnosih precej škripa.

Če se osredotočimo samo na ključne - samo 22 odstotkov udeležencev ankete je dejalo, da jih partner nikoli ne kritizira, več kot 50 odstotkov udeležencev je odgovorilo, da jih partner žali, skoraj 50 odstotkov njih je odgovorilo, da se v razmerju ne odločata enakovredno. Visok odstotek se kaže tudi v ljubosumju in svobodi pri druženju s prijatelji. Udeleženci so pri vprašanju, ali so srečni, v 40 % dejali, da niso povsem srečni ali da sploh niso srečni.

Če želite ohraniti harmonijo v zvezi, potem je dobro, da tu pa tam nahranite partnerjev ego. Izrečeni komplimenti partnerju bodo rešili vašo zvezo pred prevaro.

Pokazatelji, da je odnos v krizi

Kritiziranje, neenakomerna porazdelitev vlog v odnosu, ljubosumje, okrnjena svoboda pri druženju z ljudmi izven partnerskega odnosa ali zakona so ključni pokazatelji, da v odnosu ni tako, kot bi moralo biti oziroma, da je morda odnos v krizi. No - saj tudi ni napisanih pravil, kako naj bi bilo, a brez zaupanja, iskrenosti, medsebojnega spoštovanja in svobode, razumevanja, zvestobe in seveda odsotnosti manipulacije, ne gre. To so ključni elementi vsakega zdravega odnosa.

Vsak zase ve, kaj je si v odnosu želi in kaj od odnosa pričakuje, in vsak zase tudi ve, kaj je zanj nesprejemljivo in česa ne bo toleriral. A dejstvo je, da skozi življenje človek doživi marsikaj.

Najslabše je, če se partnerja odločita, da bosta živela tako, kot bo pač naneslo, kljub temu da imata kot odrasli osebi vse mehanizme, s katerimi bi lahko presegla to, s čimer se soočata. A brez zavestne želje in odločitve za spremembo pač ne gre, velikokrat pa svoje dodajo tudi relacijske travme (ki imajo korenine v izvirni družini), ki ne dovolijo naprej. Brez tega, da ozavestimo osebne stiske in bolečine, gremo tudi v odnosu težko naprej.

Pomembno je, da se zavedamo, da brez popolnega vlaganja v partnerski odnos enostavno ne gre. Veliko ljudi reče – na začetku sva se imela tako rada, zdaj je pa polom. Ja, začetna zaljubljenost res mine, potem pa se začne sodelovanje, poslušanje, sočustvovanje. Če si želimo kakovostnega partnerskega odnosa je potrebno na njem intenzivno delati, saj je nekaj živega in zahteva stalno vključenost obeh partnerjev. 

Čeprav je rojstvo otroka lep dogodek, se pogosto zgodi, da se zaradi prihoda novega družinskega člana, partnerja oddaljita. Kako se izogniti najhujšemu?

Želite preveriti, ali je vaše partnersko razmerje zdravo? Potem rešite kviz!