Par

(Foto: Profimedia)

V partnerskem razmerju bi se morali počutiti svobodno, ob partnerju bi morali rasti. Pomembno je, da si v kriznih časih, ob kočljivih situacijah stojita ob strani in sta drug drugemu v oporo. Hkrati pa morata ohraniti svojo osebnost, uresničevati svoje sanje in imeti lastne cilje. Toda, ali je vse to skupaj sploh mogoče?

Preberite si kako lahko gradite uspešen odnos s partnerjem. 

Imeli ste možnost, da preverite, ali je vaš partnerski odnos zdrav. Na vprašanja je do sedaj odgovorilo 555 Slovencev in rezultati so daleč od rožnatih.

Kritike, žalitve, graje ... so pogoste

Samo 21 odstotkov vprašanih je priznalo, da jih partner nikoli ne kritizira, kar 36 odstotkov pa ves čas posluša komentarje, kritike, grajo. Očitno doma ne vlada le samo dobra volja - kar 35 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da njihov partner pogosto menjava razpoloženje.

Zastrašujoč je podatek, da se kar 56 odstotkov vprašanih vsak dan redno sooča z žalitvami s strani partnerja. Malo manj kot polovica tistih, ki so izpolnili kviz, se ne sme družiti s prijatelji, če za to ne dobijo dovoljenja s strani partnerja.

O tem, kaj so glavne vrednote uspešnega dolgoletnega partnerskega odnosa in kako se soočiti z nesoglasji, smo se pogovarjali s specialistko za zakonsko in družinsko terapijo Sonjo Beznik.

Kljub vsemu smo srečni v odnosu

Na podlagi vseh teh podatkov se nam poraja vprašanje, ali smo Slovenci sploh v srečnih razmerjih. Smo sposobni imeti zdrav odnos s partnerjem? 56 odstotkov je kljub vsemu trdno odločenih, da so srečni v odnosu, 34 odstotkov delno, 10 odstotkov pa ne.

Smo Slovenci ljubosumni?

Vzroki za ljubosumje so lahko številni. Pravijo, da je kanček ljubosumja v razmerju dovoljeno, pretiravanje pa lahko začne partnerja dušiti. Ugotovili smo, da ima skoraj polovica partnerjev (48 odstotkov) težave z ljubosumjem.

Tudi vas zanima, ali ste v zdravem partnerskem odnosu? Potem rešite kviz in ugotovite, ali vas partner podpira pri odločitvah, ali se o vsem odločata enakovredno, ali pogosto menja razpoloženje, ali se razume z vašimi prijatelji, ali je ljubosumen ...