Nosečnica in njen partner

(Foto: iStockphoto)

Tudi bodoči očetje imajo strahove

Od trenutka, ko izvejo, da je partnerka noseča, jih prevzame neverjeten občutek sreče, hkrati pa se pri večini bodočih očetov pojavi strah in občutek nemoči. Seveda moški o tem neradi govorijo in razpravljajo. Nemalokrat se zgodi, da ob vseh čarih nosečnosti in težavah bodoča mamica nekako pozabi na občutja partnerja.

Strah in skrb, ki ga občutijo moški, je povsem normalen pojav, vprašanja, ali bo lahko varoval in skrbel za nosečnico, kako bo novi član vplival na zvezo, ki sta jo spletla kot par, kako se bo znašel v vlogi očeta ... so običajna. Življenje v dvoje se bo kar naenkrat spremenilo v življenje v troje.

Nosečnica potrebuje veliko razumevanja

Bodoči očka naj bo nosečnici v pomoč, predvsem v čustveno oporo. Ženska med nosečnostjo doživlja različne stresne situacije, slabosti, bruhanja, pojavljajo se tudi čustvena nihanja. V tem obdobju je zelo pomembno, da ima dobro oporo v svojem partnerju in se ob njem počuti varno.

Toliko sprememb, bom zmogel?

Bodočemu očetu se porajajo različni strahovi. Bo otrok zdrav, bo porod potekal normalno, kako se bo počutila mamica? Ob vsem tem pa razmišlja tudi o prihodu novega družinskega člana kot o nekom, ki mu lahko „prevzame“ mesto. Strah ga je, da se bo partnerka več ali preveč posvečala otroku, da bo sam odveč in zapostavljen.

Nosečnice, psokusite partnerju približati nosečnost

Moški so prikrajšani za vse radosti in občutja nosečnosti, za prve premike otroka, za tisti občutek vznesenosti, ko veste, da ste najpomembnejša oseba za še nerojenega otroka ... Vi pa lahko veliko pripomorete k temu, da partnerju približate nosečnost in da ga ne izključite iz veselega pričakovanja.

Z roko v roki novem obdobju naproti

Otrok pri materi išče varnost, udobje in toplino, vse to pa lahko dobi od obeh staršev. Če le oba sodelujeta pri negi in vzgoji. Za novorojenčka boste največ naredili že s tem, da boste odgovorno pripravljeni prevzeti vlogo očeta in se skupaj z mamico veselili novega družinskega člana.

Zdrava nosečnost

(Foto: iStockphoto)