Sonja Beznik

Sonja Beznik, specialistka za zakonsko in družinsko terapijo (Foto: osebni arhiv)

O tem, s kakšnimi težavami se lahko obrnete na zakonskega in družinskega terapevta, smo se pogovarjali z Bibino svetovalko Sonjo Beznik, specialistko za zakonsko in družinsko terapijo.

Kaj je delo zakonskega terapevta?

Zakonski in družinski terapevt na podlagi relacijskega družinskega modela pomaga klientu ozavestiti določene potlačene čustvene vsebine, ki ga vodijo k ponavljanju nezaželenih in nefunkcionalnih vzorcev ter vedenj. Vse, kar smo doživljali v svoji izvorni družini, se vpiše tako globoko v našo podzavest, da pozneje v življenju vse te vzorce in vedenja nevede ponavljamo. Pri terapevtski obravnavi se med terapevtom in klientom vzpostavi dovolj varen odnos, da mu terapevt pomaga prepoznati, ozavestiti in nato predelati čutenja, ki so ga privedla v sedanjo situacijo. S tem, ko klient pozna vzroke in posledice težav, jih lahko odpravi ali se nauči živeti z njimi, predvsem pa vse to vodi k bolj kakovostnemu življenju.

Kdo lahko za pomoč prosi zakonskega terapevta? Zakonci, pari?

Pomoč zakonskega in družinskega terapevta je namenjena posameznikom, zakoncem, družinam in parom, ki so se znašli v stiski ali se soočajo z najrazličnejšimi težavami v osebnih, medosebnih in družinskih odnosih.

S kakšnimi težavami se lahko ljudje obrnejo na zakonskega terapevta?

Na terapevta se lahko obrnejo ljudje z najrazličnejšimi težavami:

- ločitev, nasilje, zasvojenosti (z alkoholom, drogami, odnosi),
- vsi, ki si želijo boljših odnosov s partnerjem, otroki, starši, prijatelji,
- vsi, ki so se znašli v stiski in ne poznajo poti naprej,
- vsi, ki se soočajo s smrtjo v družini, depresijo, zlorabami, brezposelnostjo, s stisko ob otroku mladostniku, z ločitvijo od staršev, odhodom od doma in dejstvom, da so otroci odrasli …
- vsi, ki želijo priti v stik s sabo in svojimi čutenji ter želijo nekaj narediti zase in za svoje zdravje,
- vsi, ki si želijo izboljšati samozavest in zaupanje vase.

Prepir

Zakonski in družinski terapevt pomaga pri soočenju z najrazličnejšimi težavami v odnosih. (Foto: iStockphoto)

Kako vemo, da je zdaj res skrajni čas, da za rešitev naših zakonskih težav, na pomoč pokličemo zakonskega terapevta?

Pomembno je, da se za srečanje s terapevtom odločimo čim prej, da ne čakamo do zadnjega trenutka, ko zakonca ne zmoreta več. Ko začutita, da se v neki stiski ne znajdeta, da ne zmoreta razrešiti sama neke težave, je čas, da mogoče poskušata najti še druge možnosti in obiščeta zakonskega ter družinskega terapevta.

Ko se dogovorijo za srečanje s terapevtom, kako poteka razgovor, terapija? Kako dolga je ena terapija?

Lahko se vključijo v terapevtski ciklus, ki sestavlja 12 srečanj po 50 minut enkrat tedensko. Za terapevtski ciklus se določi stalen termin (vsak teden na isti dan in ob isti uri), ki praviloma ostaja nespremenjen do konca terapevtskega ciklusa. Lahko pa se odločijo tudi za enourni terapevtski razgovor, ki lahko služi tudi kot uvod v terapevtski ciklus, ali pa klient samo dobi drugačen pogled na določeno situacijo.

Na terapiji sta prisotna oba partnerja ali vsak posebej?

Partnerja se sama odločita, ali žalita terapijo obiskovati skupaj ali vsak posebej. Pri tem jima lahko terapevt tudi svetuje.

Poljub

Da partnerja vzpostavita dober odnos, lahko traja od treh mesecev do treh let. (Foto: iStockphoto)

Koliko časa morata partnerja obiskovati zakonskega terapevta, da vzpostavita dober odnos?

Terapija lahko traja od treh mesecev in tudi do treh let. Koliko časa bosta zakonca obiskovala terapijo, je odvisno tudi od tega, kako globoko sta ranjena.

S kakšnimi težavami zakoncev v Sloveniji se srečujete najpogosteje?

Kot zakonska in družinska terapevtka se srečujem z nasiljem, zlorabami, prevarami, samomori, paničnimi napadi in odvisnostmi (od odnosov, drog, alkohola). Terapevtsko pomoč poiščejo tudi osebe, ki si želijo boljše samozavesti, ki si želijo boljših odnosov s starši, otroki ali partnerjem (partnerja želita nekaj več od odnosa, strah pred izgubo, ločitev, slaba komunikacija, čustvena otopelost …).

Ali zakonski terapevt pri obravnavi sodeluje tudi z drugimi strokovnjaki (psihologi, sociologi, zdravniki …)?

Zakonski in družinski terapevt predvsem sodeluje z drugimi zakonskimi in družinskimi terapevti s tem, da ima redno individualno in skupinsko supervizijo.