Par med rjuhami

Kdaj je čas za spolne aktivnosti po porodu? (Foto: iStockphoto)

Seveda ste po porodu utrujeni, izčrpani, skrbite za drobno bitje, vse vas boli … kljub temu pa se sprašujete, kdaj se boste lahko spet ljubili z možem.

Ginekologi šest tednov po porodu ne priporočajo spolnih odnosov, in sicer zato, ker se presredek mora zaceliti in ker je takrat nožnica bolj dovzetna za okužbe.

Zavedati se morate, da tudi če dojite, lahko zanosite, zato naj moški pri spolnih odnosih uporabi kondom.

Oralni seks je dovoljen že takoj po porodu. Nekateri psihologi ga celo priporočajo za pomiritev in sproščanje v trenutkih nežnosti.

Poljub

Po porodu se vam mogoče ne bo takoj zbudila želja po spolnih ''vragolijah''. (Foto: iStockphoto)

Nikakor pa ne smete spolnih aktivnosti početi samo v postelji. Ko dojenček zaspi, ugasnite luči, prižgite sveče in se prepustite toku dogajanja. Če imate možnost varstva, potem s partnerjem pobegnita v hotelsko sobo ali celo avto.

Če imate občutek, da imate po nosečnosti in porodu manj napete nožnične mišice, jih okrepite s Keglovimi vajami. Priporočljivo je tudi, da pred spolnim odnosom podojite dojenčka, kajti prsi so v tem obdobju zelo občutljive in lahko med vzburjenjem iz njih priteče mleko.

Če se vam misel na spolnost po porodu upira, se ne silite, to se dogaja mnogim ženskam. Počakajte, da se želja vrne, vmes pa ne pozabite na partnerja in se z njim o vsem odkrito pogovorite.

Pri prvem spolnem odnosu po porodu bodite vi zgoraj ali bočno, tako boste lažje nadzorovali intenzivnost posteljnih aktivnosti. Poskušajte položaje menjavati, kajti le tako boste našli pravega, pri tem povejte partnerju, kako se počutite. Če ste rodili s carskim rezom, lahko pozabite misijonarski položaj, ker bo bolečina še nekaj časa prisotna.