Drage mamice, če želite imeti čudovito družinsko življenje brez nenehnih prepirov, očitanj, kritik itd., potem se poskušajte ugrizniti v jezik, ko ne bo vse tako, kot ste si zamislile. Nikoli novopečenim ali že izkušenim očkom ne recite katere od spodaj navedenih povedi.

Očka z otrokom - 1

Če očka želi sam nahraniti, previti, okopati otroka, ga pri tem spodbujajte, ne pa kritizirajte. (Foto: iStockphoto)

Ti preprosto ne razumeš!

Seveda razume, saj je tako kot vi starš in svojega otroka obožuje.

Tega ne počneš pravilno!

Mogoče bo storil nekaj povsem drugače, a bo otrok vseeno srečen in zadovoljen. Če pa vseeno mislite, da mu ne gre dobro od rok, mu lahko prijazno svetujete, ne pa zapovedujete ali grobo kritizirate.

Daj mi mojega otroka!

To pa resnično ni primerno, saj ima tudi očka neizmerno rad hčerko ali sina. Otrok je od obeh! Tega prav tako ne smete izreči pred otrokom!

Dojenček in očka

Zavedajte se, da ima očka svojega otroka najraje na svetu. (Foto: iStockphoto)

To je pa podedoval od tvojih.

Če ima vaša poved negativen prizvok in mislite na slabe lastnosti, se raje ugriznite v jezik, kot da to poveste naglas. Saj si želite imeti dober odnos s partnerjem, očetom vaši otrok, kaj ne?!

Tako mi pa res ne pomagaš!

Če naredi za otroka nekaj samoiniciativno, ga pohvalite, ne pa kritizirajte, pa čeprav ni naredil tako, kot to storite vi. Njegovo dejanje cenite, spoštujte ga, saj vam želi pomagati po svojih močeh. Če boste v njegovih dejanjih iskali samo napake, se mu sčasoma tudi ne bo ljubilo več pomagati pri umivanju, oblačenju, hranjenju otroka.

Pojdi stran!

To je res preveč kruto, saj v resnici ne želite, da pripravi kovčke in odide. V ključni situaciji globoko vdihnite in se raje umirite.

Ti tega ne znaš, jaz bom.

Sčasoma se bo tudi novopečeni očka naučil vsega, samo priložnost mu morate dati.

Ne morem ti zaupati skrb za otroka.

Tudi on je starš, tudi on se uči, tudi on spoznava novega družinskega člana tako kot vi. In verjemite, za svoj največji zaklad na svetu bo poskrbel najbolje, zato ne bodite v skrbeh, če ga pustite z njim nekaj ur samega.