Deklica in fotografija

(Foto: iStockphoto)

 

'Potrpi, če ne zaradi drugega, zavoljo otroka!

Sodbe o tem, da boste z ločitvijo potegnili najbolj preprosto rešitev, namesto da bi se pogovorili in poskušali zgladiti težave, niso vedno na mestu. Prav tako kot tudi ne izjave, da je treba vztrajati za vsako ceno – te so celo rušilne, pravijo psihoterapevti s področja družinske in zakonske terapije. Samo vi poznate razloge in veste, kaj lahko naredite za svojo srečo, predvsem pa srečo svojih otrok. Otroci si na prvem mestu zaslužijo srečne starše.

'Saj sem vedel/a, da ni bil/a zate!'

Pogosta izjava tistih, ki so vam sicer ves čas stali ob strani, s katerimi ste hodili na izlete in se dobivali ob vseh možnih priložnostih. In če jih boste vprašali, zakaj vam tega niso prej povedali, vam bodo rekli, da se niso hoteli mešati v vaše razmerje in da bi bili vi tako ali tako gluhi za njihove besede. Vse to je mogoče res, a kaj ko vam nobena taka izjava zdaj ne more olajšati situacije. Mirno jim povejte svoje mnenje.

Resnična zgodba - 3

(Foto: iStockphoto)

Izgubili boste nekaj prijateljev

Vsak v razmerje pripelje nekaj svojih prijateljev, ki ali ostanejo bolj 'vaši' ali postanejo družinski. V prvem primeru bodo skoraj zagotovo ostali na vaši strani, v drugem pa se bodo morda postavili na vašo ali na partnerjevo stran, morda bodo tudi prekinili stike. Ločitev ne pomeni samo razhoda med dvema, ki jima ne uspe, pomeni spremembe v vseh odnosih, ki smo jih tekom razmerja ustvarili.

Slabo se boste počutili, ko boste delali urnik, kdaj bo kdo z otrokom

S partnerjem skupaj povejta otroku za ločitev, ne blatita se, bodita iskrena in obdržita zase, kar ne bo dobro vplivalo na otrokov razvoj. Bodite iskreni, presenetilo vas bo, koliko otroci razumejo. Vse, kar je njim pomembno, je, da bodo vedno imeli mamico in očka, da bodo varni, da bodo vedeli, da niso sami. Strokovnjaki pravijo, da je na začetku težko, ker je treba povsem na novo organizirati 'družinski čas', ne pozabite pa tudi, da se zaradi deljenega skrbništva ne bodo zmanjšale vaše obveznosti in dolžnosti do otroka.

Večkrat se boste vprašali, kako ste lahko tako dolgo zdržali

Ko bo čas zacelil že marsikatero rano in boste lahko na vse prestalo pogledali z razdalje, se boste najbrž vprašali, kako ste lahko zdržali toliko časa. Morda vas bo celo presenetilo, kaj vse ste bili pripravljeni sprejeti ali narediti zaradi 'večnega da'. A prej kot slej se stvari postavijo na svoje mesto in ugotovimo, da ena izkušnja več pomeni debelejšo kožo.


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na