Mamica in dojenček na plaži

Okvare zaradi sončenja se začnejo že zgodaj v življenju. (Foto: iStockphoto)

Včasih je bilo moderno, da so se starši v službo vrnili lepo zagoreli in je bil to dokaz, da so preživeli čudovit dopust na morju. Niti zavedali se niso, da pravzaprav sončni žarki škodijo koži. Z leti se je delovanje ultravijoličnih B-žarkov okrepilo in izpostavljeni deli telesa še prej pordečijo, po nekaj urah lahko nastanejo celo mehurji. Prekomerno sončenje pa lahko povzroči kožnega raka.

O kožnih obolenjih, ki jih povzročajo svetlobni in ultravijolični žarki, smo se pogovarjali z mag. Metko Adamič, dr. med.spec. dermatovenerologinjo.

Dojenček in sončne opekline

Otroka ne izpostavljajte nevarnim sončnim žarkom. (Foto: tummytime.onslow)

Kakšno škodo povzročijo ultravijolični žarki?

Po besedah specialistke ultravijolični žarki, predvsem valovne dolžine od 100 do 400 nm, kot tudi svetlobni povzročajo kožna obolenja. ''Okvare zaradi sončenja se začenjajo že zgodaj v življenju, ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka. Klinične študije omenjajo, da več kot 50 odstotkov žarčenja kože z ultravijoličnimi žarki opravimo že do 18. leta starosti.'' Nadaljuje, da ne glede ali gre za enkratno ali prekomerno sončenje, lahko pride do opeklin, alergij, izsušenosti, pegic in drugih pigmentnih lis, pa vse do kožnega raka, ki vam lahko zagreni življenje, še posebej melanoma.

Opekline

Metka Adamič pojasnjuje, da lahko dobite resne opekline, če predolgo ležite na plaži ob vodi, spite na soncu, smučate na vodi ali snegu … ''Reakcija, do katere privede takšno izpostavljanje, pa je odvisna tudi od tipa kože. Začne se po dveh do šestih urah, najmočnejša je približno 24 ur po izpostavljanju ultravijoličnim žarkom. Posledice so hujše pri svetlopoltih, ki nimajo zadostne naravne zaščite.'' Rezultat so rdečina in celo mehurji, po dveh ali treh dneh se težave umirijo in začne se luščenje prizadete kože.

Otrok na soncu

Prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči opekline. (Foto: www.sxc.hu)

In kako si lahko pomagate, če pride do opeklin zaradi pretiranega sončenja? Manjše opekline lahko ublažite z hladnimi obkladki ali različnimi geli, ki jih prodajajo v lekarni. ''Pri hujših in obsežnejših vnetnih reakcijah, srbenju, rdečini in otekanju pa se morate obrniti na zdravnika, ki vam bo za nekaj dni predpisal lokalno protivnetno sredstvo, ob akutnih težavah največkrat kortikosteroidno snov v obliki losjona ali kreme,'' svetuje Adamičeva. Še posebej bodite pozorni na simptome, kot so bruhanje, vročina, glavobol in izčrpanost, kajti lahko je nastopilo zelo nevarno bolezensko stanje, in sicer sončarica, zaradi katere lahko pride do nezavesti.

Domača lekarna

Naše babice pa poznajo zdravilo iz domače lekarne, ki vam bo ublažilo sončne opekline. Priporočajo, da pordele dele telesa namažete z aloe vera gelom ali olivnim, šentjaževkinim oziroma kokosovim oljem. Včasih so opekline celo umili z raztopino sode bikarbone. Najbolj preprosto pa je – če sonce opeče otroka, mu na telo položite jogurtove ali kumarične obkladke, nekateri celo navajajo, da so zelo učinkoviti tudi obkladki iz lubenice in melone.

Še vedno pa velja opozorilo, da je najboljša preventiva. Na plaži se skrijete pod senčnik ali v senco borovcev. Na sprehodu se zaščitite s klobučki, kapami, rutkami, tanjšimi majicami z dolgimi rokavi, ne pozabite pa na sončna očala. Obvezno pa vedno in povsod s sabo vzemite kremo z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, primerno vaši polti.

Dojenček na plaži

Zaščite otroke pred nevarnim soncem! (Foto: iStockphoto)