Otroci pozimi

S kapo zaščitimo tudi uhlje, v nasprotnem primeru lahko pri nizkih temperaturah pride do omrzlin. (Foto: iStockphoto)

Otroci pozimi na glavi nosijo pokrivalo, odrasli pa dostikrat na to pozabimo. Ko so temperature pod ničlo, vas lahko zebe v uhlje tako, da pride do omrzlin. Zaradi tega veliko ljudi poišče pomoč na urgenci.

Kaj so prvi simptomi in kako čim prej ukrepati, da ne bo hujših posledic, smo se pogovarjali z otorinolaringologom Iztokom Fošnaričem.

Če pri nizkih temperaturah in vetru ne nosimo kape ali traka lahko pride do omrzlin uhljev. Zakaj?

Ob mrazu prihaja do t. i. centralizacije krvnega obtoka, to pomeni, da se glavnina krvi preusmeri v vitalne organe, manj pa je ostane za preostale dele telesa, tudi za uhlje, ki se tako ohladijo. Zunanja površina uhljev (tista, ki gleda vstran od glave) je zaradi odsotnosti podkožnega maščevja in s tem izolacije še posebej občutljiva na nizke temperature.

Ženska s kapo in rokavicami

Tudi odrasli se morajo zaščititi pred mrazom in vetrom! (Foto: iStockphoto)

Kakšni so znaki omrzlin uhljev?

Klinično ločimo omrzline na štiri stopnje. Prvo in drugo stopnjo imenujemo povrhnje omrzline in se običajno pozdravijo brez posledic. Tretja in četrta stopnja pa imata lahko hude posledice, tudi odmrtje uhlja.

Za povrhnje omrzline je značilna odrevenelost, bolečine in mravljinčenje. Koža je modrikasta, lahko mestoma bleda. Na bledih mestih se lahko pojavijo mehurji, napolnjeni z bistro tekočino. Ko se mehurji odluščijo, nastane nova kože, ki pa je bolj občutljiva na mraz.

Za globoke omrzline je značilno izginotje bolečine, pojavi se celo popolna neobčutljivost. Koža postane siva, nastanejo mehurji s krvavkasto tekočino, temu lahko sledi obsežno odmrtje tkiva.

Kako si lahko pomagamo, kako lahko ogrejemo uhlje?

Najprej preventiva - vsekakor je pri nizkih temperaturah priporočljivo pokrivalo, ki zadovoljivo greje uhlje (kapa, trak …). Preventiva je najpomembnejša!

Če pa je do poškodbe tkiva že prišlo, je seveda priporočljivo obiskati zdravnika. Uhelj pred tem pokrijemo z vlažno in toplo (rahlo toplejšo od telesne temperature) bombažno oblogo, nikakor ne povijamo tesno, saj to lahko prepreči že tako prizadet obtok krvi v uhlju. Ne poslužujemo se gretja z raznimi grelnimi telesi. Uhlja nikakor ne masiramo, lahko ga namažemo z antibiotično kremo. Izogibamo se tudi uživanju alkohola in kajenju.