O tem, kako pomembno je določiti vzrok povečanega solzenja oči, smo se pogovarjali z Bibinim svetovalcem in oftalmologom Dušanom Pušnikom, dr. med.

Nekaterim otrokom se ob mrazu in vetru začnejo solziti oči. Kaj je vzrok za to?

Do solzenje v mrazu pride zaradi povečanega izločanja solz iz solznih žlez, natančneje zaradi refleksnega izločanja solznih žlez.

V zgornjem zunanjem kotu očesnih rež imamo ljudje solzne žleze, ki izločajo solze pod kontrolo živčnega sistema. Ločimo spodaj navedeno izločanje solz.

Solzenje oči

Do solzenje v mrazu pride zaradi povečanega izločanja solz iz solznih žlez. (Foto: Profimedia)

►Osnovno izločanje solz poteka ves čas. To je pomembno zaradi vzdrževanja vlažnosti roženice in očesnih sluznic. Solze, ki se nenehno izločajo, so ključne tudi za odplavljanje tujkov in praha s površine oči. Vsebujejo tudi snovi, ki delujejo kot zaščita pred bakterijami in vnetji, odtekajo pa skozi solzovode, ki so na notranji strani zgornje in spodnje veke.

►Refleksno izločanje solz je dodatno povečanje izločanja solz zaradi zunanjih vplivov, tujka v očeh, vnetja oči, močne svetlobe, eteričnih olj (čebula), velike razlike v temperaturi zraka (pri odhodu iz toplega v mrzel prostor), močnega gibanja zraka, vetra …To so vzroki, ki sprožijo refleksno povečano izločanje solz kot obrambni mehanizem in dodatno zaščito pred zunanjimi dejavniki.

►Do povečanega izločanja solz pride tudi zaradi psiholoških vzrokov, različnih intenzivnih čustvenih stanj pri človeku. Med te vzroke prištevamo jokanje zaradi žalosti, veselja, psihične bolečine …

►Med te vzroke, katerih posledica je izločanje solz, spadajo so še druga stanja organskega izvora, ki pa so redkejša.

Ali se ob solzenju lahko pojavijo še kakšni drugi simptomi, na katere moramo biti starši pozorni?

S solzenjem so lahko povezani še drugi različni simptomi. To so lahko vnete ali razdražene oči, alergične reakcije, motnje ostrine vida in dioptrije, povišan očesni tlak, nadraženost zaradi tujka v očeh, poškodbe, bolezni vek, nevrološke posledice. Za ugotovitev vzroka je potrebno pacienta pregledati in narediti preiskave.

Prav tako se nekaterim solzijo oči v suhem in ogrevanem prostoru. Zakaj pride v takšnih razmerah do tega?

V takšnih razmerah pride do solzenja predvsem zaradi izsušitve površine očesa in posledično draženja očesne sluznice in roženice, kar povzroči refleksno izločanje solz.

Ali je potrebno solzenje oči zdraviti ali pa bo sčasoma minilo samo od sebe?

Pri solzenju zdravimo vse, kar povzroča povečano solzenje. Potrebno je zdraviti zaprte ali zožene solzovode, vnetje oči, alergično reakcijo, motnje tako ostrine vida zaradi različnih vzrokov kot dioptrije, povišan očesni tlak, škiljenje, poškodbe, bolezni vek, nevrološke posledice na očeh, odstraniti tujek iz oči. Ko najdemo vzrok povečanega solzenja in to pozdravimo, potem tudi povečano izločanje solz preneha.

Terapijo zdravljenja izbere okulist ali oftalmolog, in sicer na podlagi pregleda in določitve vzroka povečanega solzenja.

Se lahko večkrat ponavlja?

Povečano solzenje se lahko večkrat ponovi zaradi tega, ker se lahko ponovijo vzroki za povečano izločanje solz.

Ali pogosto solzenje oči vpliva na vid?

Pogosto solzenje ne vpliva na vid, razen če so vzrok za solzenje bolezni in motnje, ki sem jih naštel zgoraj. Zatorej jih moramo obvezno pozdraviti, šele potem preide izločanje solz spet na fiziološko raven.

Kaj storiti pri razpokanih ustnicah in suhi koži?

Pregled oči

Če se otroku pogosto solzijo oči, je dobro, da ga pregleda okulist ali oftalmolog in poišče vzrok za to. (Foto: Profimedia)