Če ima otrok v živo pogrizene nohte in si puli lase, je to lahko znak, da je izpostavljen večjemu stresu ali anksioznosti, kot je to običajno. Z grizenjem nohtov lažje prebrodi stresne situacije. Grizenje nohtov sicer ni vedno znak nervoze. Pogosto jih grizejo tudi najmlajši, zato naj vas ne skrbi, če navado opazite pri svojem dvoletniku. Otrok lahko oponaša vrstnike, preizkuša, kakšen okus imajo nohti, mu je dolgčas ali pa jih grize zgolj iz navade. Nekateri nohte grizejo krajši čas, drugi navado ohranijo do najstniških let, nekateri grizenje nohtov opustijo sami od sebe.

Grizenje nohtov

Vzrok grizenja nohtov je lahko psihične narave. (Foto: iStockphoto)

Po nekaterih ocenah naj bi si grizlo nohte 33 % otrok, mlajših od enajst let. Po desetem letu starosti je ta navada pogostejša pri fantih. Odstotek se v puberteti zviša, zniža pa znova v odrasli dobi. Otroci nohte pogosto grizejo povsem nezavedno – ob branju, gledanju televizije ali kakšni drugi dejavnosti. S kaznovanjem in prepričevanjem, da to ni lepa navada, jih od grizenja nohtov ne boste odvadili. Še več, pretirana želja staršev, naj otroci prenehajo z grizenjem nohtov, lahko vodi v druge motnje: k močenju postelje, vedenjskim izgredom ipd.

Grizenje nohtov

Pod nohti se nahaja polno bakterij, ki jih z grizenjem prenašamo v usta. (Foto: iStockphoto)

Vzroki

Točen vzrok za grizenje nohtov ni znan, prav tako ni znano, zakaj se navada pojavi že v otroštvu. Med možnimi vzroki se pojavljajo stres, odnos s starši, emocionalne težave. Po mnenju nekaterih strokovnjakov imajo ključno vlogo geni, saj se navada pogosto pojavlja v družini. Drugi menijo, da gre za naučeno vedenje. Ko otrok vidi starša, ki pod vplivom stresa grize nohte, ga bo v podobnih situacijah posnemal tudi sam.

Zakaj ni dobro gristi nohtov?

Ne samo da pogrizeni nohti niso lepi, povzročajo tudi zdravstvene težave. Grizenje nohtov lahko pripelje do otekanja in vnetja dlesni. Ko grizemo nohte, običajno grizemo tudi obnohtno kožico. Manjše ranice lahko vodijo do okužbe nohtov in okužbe v ustni votlini. Pod nohti se nahaja polno koščkov hrane in bakterij, ki jih z grizenjem prenašamo v usta. Bakterije se v 80 odstotkih prenašajo preko rok. Vlažna koža nudi prijetno okolje tudi za razvoj glivične okužbe. Grizenje začne ogrožati rast nohta, ko poškodujete nohtno posteljico. Če si grizete tudi obnohtno kožico, prsti postopoma postanejo boleči. To lahko vodi do deformacije ali celo izpada nohta. Ker grizenje nohtov olajša prehod virusom v podkožje, se okrog nohtov lahko pojavijo bradavice. Prav tako se v primeru, da ste grizli nohte, ko ste imeli herpes na ustnici, herpes lahko pojavi na prstu.

Kako se odvaditi?

Starši za odvajanje od te razvade največkrat posegajo po grenkih premazih za nohte. Odlična metoda za odvajanje od grizenja nohtov naj bi bila tudi hipnoza.

Dojenčkovi nohti

Da vaš otrok ne bo mogel gristi nohtov, mu jih redno strizite. (Foto: iStockphoto)

Nekaj nasvetov:

- Ugotovite, med katero dejavnostjo si vaš otrok najpogosteje grize nohte, in ga takrat zamotite s čim drugim.
- Da malček ne bo mogel gristi nohtov, mu jih redno strizite čisto na kratko. Bodite pozorni, da ne bo začel gristi obnohtne kožice in je pogrizel do živega.
- V lekarni lahko kupite številne premaze, s katerimi otroku namažete nohte. Nohti dobijo neprijeten okus, kar bo otroka odvrnilo od nadaljnjega grizenja.
- Odkrijte vzrok za navado svojega otroka in ga poskušajte odpraviti.
- Če opazite, da je vzrok grizenja nohtov psihične narave, se posvetujte s pediatrom.

Grizenje nohtov ni le razvada otrok, prisotna je tudi pri odraslih. Psihologi so prepričani, da grizenje nohtov v odrasli dobi postane resnejša težava. Posameznik naj bi grizel nohte, da bi zadovoljil določeno potrebo. Ker grizenje nohtov sprošča in odpravlja napetost, ga je težko opustiti. Po nemških statistikah naj bi nohte grizlo 15 % odraslih.