dominvrt

Vse, česar niste vedeli o podančicah in glistah

ZDRAV OTROK
0
27.09.2018, 8:11

Eden pogostih pojavov so otroške gliste. Večinoma niso nevarne, so pa simptomi zelo neprijetni. Kako lahko pomagate?

Vse, česar niste vedeli o podančicah in glistah

Bolečine v trebuhu
Bolečine v trebuhu/ FOTO: Thinkstock

Kaj so gliste?

Gliste so paraziti, ki živijo v otrokovem tankem črevesu. Otroci najpogosteje dobijo male otroške gliste (podančice), velike otroške gliste ali bičeglavce. Otroške gliste lahko opazite z očesom, dolge so približno 5 milimetrov in so podobne nitkam. Prenašajo se z dotikom, niso bolezen umazanih in siromašnih. Pogosto jih dobijo otroci, ki obiskujejo vrtec.

Katere so najpogostejše pri otrocih?

Otroci najpogosteje dobijo majhne gliste, podančice. Načini okužbe, simptomi in načini zdravljenja so različni, vendar ne bodite v paniki.

Podančic otrok ne dobi, če je v stiku z živaljo, kot to pogosto mislimo. Dovolj je, da se otrok igra na igrišču, v peskovniku ali na travniku in da se dotika umazanih predmetov, nato pa da umazane roke v usta.

Podančice hitro napadejo tanko in debelo črevo, gliste so majhne, blede, moški so veliki od 3 do 5 milimetrov, ženski okrog 13 milimetrov. Ženske so aktivnejše, njihovo prisotnost pa lahko odkrijete v blatu, vidite jih lahko s prostim očesom.

Življenjski proces parazita je takšen, da odlaga jajčeca izven črevesa. Kot idealno mesto odlaganja jajčec imajo kožo okrog analne odprtine. To počnejo ponoči, zato zvečer otroke najpogosteje srbi ritka.

Drugi simptom pojava glist, ki je zelo redek, je bolečina v trebuhu. Pride pa lahko tudi do težav s prebavo.

Gliste se zelo hitro prenašajo in dobijo jih lahko vsi družinski člani. Prenašajo se preko rok, posteljnine, predmetov … Prav tako se zelo hitro širi v vrtcu ali šoli.

Otrok naj ostane doma

Otrok, ki ima gliste, ne sodi v vrtec ali šolo. Zdravljenje je preprosto, zdravila pa morajo jemati vsi družinski člani. Po navadi se jemljeta dve dozi zdravila. Higieno morate držati na največjem nivoju. Redno morate prati posteljnino, ležišča, blazine, skratka vse, kar otrok uporablja. Pogosto umivanje rok prepreči ponovitev okužbe.

Šola lulanja
Šola lulanja/ FOTO: iStockphoto

Velike otroške gliste

Velike otroške gliste se zadržujejo v tankem črevesu, kjer ležejo jajca, ki pridejo v analno odprtino, ko otrok odvaja blato. Na toplem in vlažnem se iz jajčec razvijejo paraziti, ki lahko ponovno okužijo človeka. Dobijo jih predvsem otroci, stari od tri do deset let. Narastejo pa te gliste od 15 do 30 centimetrov.

Okužba se najpogosteje širi z umazanimi rokami, neoprano hrano: sadjem in zelenjavo.

Posebnih simptomov ni, včasih pa se pojavijo infekcije dihalnih poti in povišana telesna temperatura. Poleg tega sta lahko prisotna trebušna bolečina in slabost. Jajčeca pa lahko vidite s prostim očesom.

Zdravljenje predpiše zdravnik in zdraviti se mora vsa družina. Nujno pa je tudi očistiti celotno stanovanje.

Bičeglavci

Bičeglavci imajo posebno obliko, živijo v tankem črevesu, kjer ležejo jajčeca, na prosto pridejo s potrebo in se razvijajo na toplem in vlažnem, ko se lahko spet okužite z njimi.

Bičeglavce dobite preko rok ali hrane, ki je okužena z zemljo, polno z jajčeci. Najpogosteje jih dobijo otroci, stari od 5 do 15 let.

Simptomi so po navadi blagi, okužba mine hitro in brez simptomov. Redko se lahko pojavi sluzasto krvava driska, včasih pa izvidi pokažejo tudi rahlo slabokrvnost.

Zdraviti se mora vsa družina, zdravila predpiše zdravnik. Očistiti morate vse predmete, ki se jih je otrok dotikal.

Umivanje rok
Umivanje rok/ FOTO: Profimedia

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Angelika Mlinar: Jaz sem Slovenka, upam, da me ...
Demare zmagovalec 10. etape Gira, Roglič ostaja ...
Iris Mulej rodila krepkega fantka
Niso mu čestitali, ker si po njihovem mnenju ni ...
Sadni sok povečuje tveganje za smrt
Nedvomno ena najboljših prilog!
Lepa hčerka hrvaške predsednice se seli čez lužo
Sramotno! Za zmago na turnirju pokal in vibrator!
Vas bo otrok udaril, če mu vzamete internet?
Koper, Piran ... nepremičnine na voljo po ...
Kopalnica, past za starejše
Odlična izbira za vse priložnosti