Unicef tudi izpostavlja, da je treba za zaščito otrok in skupnosti preprečiti nove okužbe in hkrati vzpostaviti delovanje osnovnih življenjskih storitev.

"Izbruha ebole ne bo konec, dokler ne bomo preprečili novih okužb in nadzorovali vseh stikov z obolelimi. Istočasno je potrebno ponovno vzpostaviti delovanje osnovnih življenjskih storitev ter zagotoviti njihovo varno in odgovorno izvajanje," je opozorila Unicefova globalna koordinatorka za nuje pomoči za ebolo Barbara Bentein.

virus ebole

Virus ebole (Foto: Reuters)

Unicefovo poročilo še poudarja, da imajo lokalne skupnosti osrednjo vlogo pri izkoreninjenju ebole in predstavlja spodbudne trende varnega vedenja. Raziskava je pokazala, da je v Liberiji 72 odstotkov ljudi prepričanih v boljšo oskrbo obolelih z virusom v posebnih centrih za zdravljenje ebole. Slednje je izjemno pomembno, saj so številne družine do nedavnega za obolele družinske člane same skrbele doma, kar je prispevalo k hitri širitvi okužbe v lokalni skupnosti.

Med več kot 24.000 okuženimi z virusom ebole je (bilo) približno 5000 otrok. Več kot 16.000 otrok je zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oziroma skrbnika. Za več kot devet milijonov otrok, ki živijo na najhuje prizadetih območjih, ebola ostaja grožnja. Ti otroci so (bili) priča umiranju najbližjih in nepredstavljivemu trpljenju. Zaradi ebole je pet milijonov otrok prekinilo izobraževanje.

Ob tem v Unicefu izpostavljajo, da bodo vlaganja v izboljšanje osnovne zdravstvene oskrbe v državah, ki jih je ebola najhuje prizadela, dolgoročno pripomogla k obvladovanju drugih bolezni, kot so ošpice, pljučnica in diareja, ki so lahko smrtonosne za otroke. Poročilo poudarja, da je potrebno v prizadetih državah vzpostaviti osnovne življenjske storitve bolje kot pred izbruhom, kar bo imelo dolgoročne prednosti za otroke.

Po najnovejših podatkih WHO je epidemija ebole doslej zahtevala več kot 10.000 življenj, večino v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Od izbruha epidemije pred več kot letom dni so doslej zabeležili več kot 24.000 okužb s to boleznijo.