V uredništvo Bibaleze.si smo prejeli pismo mamice Marjetke. V njem nam je pojasnila, da ima hčerka to poletje že drugič vnetje ušes. Ker imajo doma pred hišo postavljen bazen, jo zanima, ali lahko nastane vnetje srednjega ušesa zaradi vode, ki jo imajo v njem. In če je mogoče, da je zbolela prav zaradi bakterij v vodi in ali lahko vnetje dobita tudi ona in mož?

Za strokovne odgovore smo prosili Iztoka Fošnariča, specialista otorinolaringologije.

Kopanje

Vnetje srednjega ušesa ne more biti posledica plavanja v domačem ali javnem bazenu. (Foto: Thinkstock)

Ali je lahko vnetje srednjega ušesa posledica plavanja v domačem ali javnem bazenu? Lahko pride do vdora mikroorganizmov iz vode ali je vnetje rezultat zadrževanja vode (zaradi potapljanja) v ušesih?

Vnetje srednjega ušesa ne more biti posledica plavanja v domačem ali javnem bazenu, ker je srednje uho od zunanjega ločeno z bobničem, lahko pa nastane vnetje srednjega ušesa v primerih, ko je bobnič preluknjan.

Kopanje lahko privede do vnetja zunanjega sluhovoda. Ob pogostem močenju sluhovoda se zmanjša lokalna obramba in spremeni kislinsko-bazno ravnotežje kože sluhovoda. Vnetje povzročijo mikroorganizmi, ki se ob ustrezni obrambi ne morejo razmnožiti. Od kod pridejo mikroorganizmi v uho, je drugotnega pomena.

Katere bakterije iz vode lahko povzročijo vnetje zunanjega sluhovoda?

Teoretično številne bakterije lahko povzročijo vnetje ušes, večinoma pa je pravzaprav pogosto močenje ušesa glavni krivec za nastanek infekcije, ne pa obstoj mikroorganizmov v vodi.

Lahko nastane vnetje zunanjega sluhovoda zaradi kopanja samo pri majhnih otrocih ali tudi pri odraslih?

Vnetje zunanjega sluhovoda se pojavlja pri vseh starostnih skupinah.

Kaj so prvi znaki, da je nastalo vnetje zunanjega sluhovoda?

Običajno najprej nastopita občutek polnosti v ušesu in bolečina, lahko pride tudi do gnojnega izcedka iz sluhovoda. Bolniki slabše slišijo, lahko jim tudi šumi v ušesu. Pojavita se lahko tudi vidna oteklina v predelu uhlja, in sicer ob vhodu v sluhovod, in povečana telesna temperatura.

Je pri takšnem vnetju obvezno antibiotično zdravljenje?

Praviloma zadostuje ustrezna toaleta oz. čiščenje sluhovoda in uporaba lokalnih pripravkov, ki vsebujejo protimikrobne in protivnetne učinkovine. Uporaba sistemskih protimikrobnih zdravil je potrebna v izbranih primerih.

Menite, da je na javnih kopališčih treba nositi čepke za ušesa ali plavalno kapo?

Predpostavljam, da je voda v javnih kopališčih ustrezne kakovosti in posebna zaščita ni potrebna. Prav gotovo pa je po prihodu iz vode smiselno sluhovode posušiti (glavo nagnemo na stran, da voda izteče, in nato vhod v sluhovod obrišemo z brisačo). Čiščenja in sušenja sluhovoda z vatirano palčko ne priporočam, saj lahko povzročimo poškodbo in odstranimo zaščitno plast ušesnega masla.

Pregled ušesa

Kopanje lahko privede do vnetja zunanjega sluhovoda. (Foto: iStockphoto)