Kašelj

(Foto: Thinkstock)

Ko je sezona prehladov na višku, želijo starši simptome prehlada pri otroku ublažiti z zdravili, ki se lahko dobijo brez recepta. Ameriški profesor farmacevtike Edward Bell z vseučilišča Drake opozarja, da otrokom ne bi smeli dajati kar tako lahko zdravil, saj imajo veliko stranskih učinkov.

Del teh zdravil ni šel skozi klinična testiranja in študije, kot so zdravila, ki jih izdajajo na recept. To je eden izmed vzrokov, zakaj ameriška akademija pediatrov ne priporoča več zdravil brez recepta otrokom, ki še niso dopolnili štiri leta. Takšna zdravila namreč vsebujejo enake aktivne sestavine, ki so namenjene blažitvi različnih simptomov. Recimo različna zdravila za prehlad vsebujejo paracetamol, ki zmanjšuje bolečino in znižuje povišano telesno temepraturo. Če dajejo starši dve zdravili, enega za bolečino in enega za povišano telesno temperaturo, lahko otrok dobi dvakrat večjo dozo paracetamola, kot je priporočeno. Prof. Bell poudarja, da so sestavine takšnih zdravil večinoma neučinkovite pri blažitvi simptomov prehlada pri otroku.

''Pogosto so registrirana kot dodatek prehrani, ker se tako lažje izstrelijo na tržišče. Če jih že kupujete, morate to storiti v lekarni, zato da dobite strokoven nasvet lekarnarja. Starši po navadi na pamet kupujejo sirup proti kašlju, ampak ni vsak kašelj enak. Če je kašelj suh, ne smete otroku dajati sirupa za moker kašelj,'' je pojasnila pediatrinja Giovana Armano.