Uho

(Foto: Thinkstock)

Za vnetjem srednjega ušesa najpogosteje obolevajo otroci v prvih štirih letih življenja. Vzrokov, zakaj najbolj pogosto obolevajo prav majhni otroci, je več. Ker se imunski sistem otrok razvija do sedmega leta, so bolj podvrženi različnim prehladom, ki se lahko razvijejo tudi v vnetje ušesa. Ušesna troblja ali Evstahijeva cev, ki povezuje srednje uho z zgornjim delom žrela, je pri majhnih otrocih še zelo kratka in vodoravna, kar omogoča bakterijam in virusom, da lažje pridejo v srednje uho. Otroci imajo v nosnem delu žrela praviloma še razmeroma veliko žrelnico, ki lahko s svojo velikostjo pretirano zmanjša prehodnost žrelnega ustja Evstahijeve cevi. To lahko povzroči zamašitev srednjega ušesa.

Vnetje srednjega ušesa ni nalezljivo, so pa nalezljive različne bolezni, ki vnetje povzročajo – kot so prehladi in nahodi. Če je vnetje ušesa virusno, ga ne zdravimo z antibiotiki. Navadno se v 48 urah pokaže, ali je vnetje gnojno ali ne, pri otrocih, mlajših od dveh let, pa zdravnik običajno predpiše antibiotike. Bakterijsko vnetje srednjega ušesa je namreč zanje lahko nevarno. Če se poslabša, jim lahko poči bobnič, v najslabšem primeru, zelo redko, pa lahko zbolijo celo za meningitisom. Gnojno ali bakterijsko vnetje ušesa spremljajo – v primerjavi z virusnim, ki pogosto mine brez kakšnega posebnega zdravljenja – zelo hude bolečine, visoka telesna temperatura, lahko opazimo tudi gnojni izcedek iz ušesa.

Kako prepoznati vnetje srednjega ušesa

Pri majhnih otrocih ali dojenčkih, ki ne morejo povedati, da jih kaj boli, vnetje ušesa prepoznamo po glasnem joku in zbujanju sredi noči, včasih se z rokicami grabijo za ušesa. Bezgavke pod ušesi so otekle, pogosto pa vnetje ušesa spremljata prehlad in zvišana telesna temperatura.

Preventiva

Dojeni otroci so pogosto zaščiteni pred različnimi vnetji in okužbami zaradi materinega mleka, ki deluje po principu naravnega antibiotika in ščiti otroka pred različnimi okužbami.

Pediater dr. Srečko Šuštar poudarja, da lahko z dobro higieno nosne sluznice preprečimo, da bi se okužba preselila tudi na uho. To dosežemo predvsem z rednim čiščenjem noska s fiziološko raztopino in kasneje, ko je otrok že večji, z odvračanjem od smrkanja in učenjem pravilnega, krepkega usekovanja. Za čiščenje ustne sluznice pa priporoča pitje veliko tekočine.

Otroke je treba oblačiti vremenskim pogojem primerno, pogosto pa je lahko pretiravanje s toplo obleko prav tako ali celo bolj škodljivo kot pomanjkljivo oblačenje. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da v toplem vremenu ali celo v zaprtih prostorih nošenje kapice pri dojenčkih zmanjšuje njihovo naravno odpornost. Če starši pretiravajo s toplimi oblačili, se dojenček oznoji in je pri morebitni izpostavljenosti vetru lahko še bolj podvržen vnetjem srednjega ušesa. Tudi otroci, katerih starši kadijo v njihovi prisotnosti, pogosteje obolevajo za vnetjem srednjega ušesa, dečki pa obolevajo pogosteje kot deklice.

Vedno, kadar hranite svojega dojenčka s stekleničko, naj bo njegovo vzglavje nekoliko dvignjeno – s tem preprečimo, da bi mleko steklo v Evstahijevo cev in tam povzročilo okužbo. Tudi med dojenjem naj bo dojenčkova glavica malce privzdignjena. Med čiščenjem ušes ne posegajte globoko v otrokovo uho. Z vatirano paličico očistite zunanji del ušesa; če segamo globoko v sluhovod, lahko celo povzročimo okužbo. Pomembna je tudi higiena staršev. Vedno si dobro umijte roke, preden se dotaknete svojega dojenčka, v mesecih, ko je največ obolenj dihalnih poti, pa se poskušajte z dojenčkom izogibati majhnim otrokom.

Zdravljenje otroka

(Foto: Thinkstock)

Kako lahko otroku olajšamo prebolevanje vnetega ušesa?

Če sumite, da ima otrok vneto uho, ga takoj odpeljite k njegovemu zdravniku ali v dežurno medicinsko službo.

Poleg terapije oziroma zdravljenja, ki ga bo za otroka svetoval zdravnik, mu lahko tudi sami olajšate potek bolezni. V posteljici mu privzdignite vzglavje in mu za ušesa pripravite topel obkladek.

Kot svetuje dr. Srečko Šuštar, naj otrok pije čim več tekočine, saj mu ta pomaga pri boju z okužbo, požiranje pa pomaga tudi pri odmašitvi srednjega ušesa.

V sobo, v kateri otrok spi, namestite vlažilec zraka; če ga nimate, zavrite vodo in v sobo postavite lonec s poparjeno kamilico, meto ali timijanom.

Topla sol pomaga ublažiti bolečino

Potrebujete morsko sol, nogavico ali krpico za umivanje. Dve jedilni žlici soli stresite v 'vrečko' in jo segrevajte 5 minut (lahko v mikrovalovni pečici ali na radiatorju). Položite toplo 'vrečko' s soljo na uho (pazite, da ni prevroče!). Koža okrog ušesa lahko postane rdeča, vendar ne opečena. 'Vrečko' lahko večkrat segrejete in položite na boleče uho.

To so počele že babice našim staršem, če so tarnali, da jih boli uho in jim je pomagalo. Vseeno pa vam svetujemo, da ste pazljivejši s to metodo pri otroku, ker ima občutljivejšo kožo, da ne pride do opeklin.