Spomladi in poleti so družine veliko zunaj, toda vedeti morate, da je sonce zelo nevarno. Najbolj morate zaščititi izpostavljene dele telesa, to so obraz, ušesa, roke, noge in ramena. Preventiva je seveda boljša, zato otroke pol ure pred odhodom namažite s kremo, ki ima zaščitni faktor. Na plaži jo večkrat nanesite, vsakič, ko otroka po kopanju obrišete z brisačo. Še vedno pa velja pravilo – z otroki na sprehod, kopanje, igrala … zgodaj zjutraj in pozno popoldne, ko sonce ni tako močno.

Dojenček in sončne opekline

Otroka pred soncem zaščitite, saj je njegova koža še bolj občutljiva. (Foto: tummytime.onslow)

Če pride do sončnih opeklin …

Ultravijolični žarki lahko povzročijo sončne opekline, če jim je otrokova koža predolgo izpostavljena. Prvi znaka sta boleča in rdeča koža, če pa se pojavijo mehurji in rane, gre za 2. stopnjo opeklin. Pri slednjih lahko otrok tarna tudi, da ga boli glava, ima lahko povišano telesno temperaturo, se poti, lahko pa tudi bruha.

Če je otrokova koža polna mehurjev, ukrepajte! Opečena mesta hladite z mrzlo vodo, lahko pa mu oblečete tudi mokro majico. Priporočljivo je, da na rdečo kožo daste obkladke iz skute ali jogurta, vendar ne na mehurje.

Dovolj tekočine

Zelo pomembno je, da v primeru sončnih opeklin otrok veliko pije vode in nesladkanih čajev, zelo dobro pa je tudi, da mu pripravite slano tekočino, narejeno iz 1 žličke soli in 1 litra vode.

Prepoznajte sončarico!

Če pri otroku opazite, da je zmeden, da ima suho kožo, povečano telesno temperaturo, da mu zelo hitro bije srce, lahko pomislite, da ima sončarico. Ne odlašajte predolgo, otrok nujno potrebuje zdravniško pomoč. Telesno temperaturo pa mu lahko poskušate znižati z obkladki.
 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na